Matematički genije iz Niša završava doktorat na Kembridžu 1Foto: Privatna arhiva

Žarko Ranđelović (27) iz Niša zasigurno je jedan od retkih građana Srbije koji može da se pohvali da je osvojio dve zlatne olimpijske medalje i to iz matematike.

Žarkov talenat i ljubav prema matematici prepoznali su profesori na Kembridž univerzitetu i dodelili mu stipendiju za osnovne, master i doktorske studije.

Ovaj talentovani Nišlija već osam godina studira na Triniti koledžu, najprestižnijem od 35 fakulteta u sastavu Kembridža.

„Završio sam tri godine doktorata i ako bude sve u redu trebalo bi sledaće godine da doktoriram. Nemam još planove šta ću posle, ali bih svakako voleo da se bavim matematikom u nekom smislu. Možda bih najviše voleo da se bavim istraživanjem ili da budem profesor“, priča Žarko.

Žarko Ranđelović na Kembridžu
Foto: Privatna arhiva

Na naše pitanje da li bi se vratio u Srbiji i pod kojim uslovima, Žarko, posle malo dužeg razmišljanja, odgovara da bi možda radio u Srbiji ako bi bio adekvatno plaćen.

„Ne znam šta bi me nateralo da ostanem ovde. U tom slučaju trebalo bi da budem dobro plaćen. Moja neto zarada bi morala da bude od 10 do 15 evra na sat. Ne znam šta bi  tačno radio ako bih morao sad da izaberem. Sigurno bih predavao na faksu nešto iz matematike“, kaže budući doktor matematike.

Žarku je mnogo draže da rešava matematičke probleme nego da priča i zato smo jedva uspeli da saznamo šta ne bi voleo u svom budućem zanimanju.

„Ne bih hteo da radim osam časova dnevno. Jedino ako me lično povuče neki zadatak. Želim da imam fleksibilno radno vreme. Generalno volim da rešavam matematičke probleme i ne znam trenutno koji sve poslovi, osim predavanja na faksu podrazumevaju to“, kaže on.

Žarko je osnovne studije na Trinitiju završio na sjajnom osmom mestu, od 230 studenata. Ta visoka pozicija mu je omogućila da dobije stipendiju i za master i doktorske studije.

Dobio stipendiju pre druge olimpijske medalje

Žarko Ranđelović je kao učenik trećeg razreda specijalnog matematičkog odeljenja u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio zlatnu medalju na Matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji. U toku četvrtog razreda polagao je prijemni na Kembridžu, položio je i dobio stipediju. Kad je maturirao Žarko se okitio još jednim olimpijskim zlatom.

 

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari