Nemci imaju veoma pametnu državu, ali je problem što o tome ne pričaju mnogo na međunarodnoj sceni. „Skloni ste to da krijete“, tvrdi u intervjuu za ugledni nemački nedeljnik Cajt ekonomski savetnik francuskog predsednika Fransoa Olanda profesor na Harvardu Filip Agion.


Agion, čija je uža specijalnost istraživanje onoga što bi države trebalo da čine kako bi privreda cvetala, ovako opisuje tu pametnu nemačku državu: „ Imate veoma aktivnu industrijsku politiku iako je uglavnom u nadležnosti pokrajina. Imate sve moguće programe za mala i srednja preduzeća. Sem toga, posedujete i veoma aktivnu politiku tržišta rada koja je bila od velike pomoći za vreme krize. Imate aktivne sindikate i izvrstan socijalni dijalog“.

Učešće industrije u BDP u Nemačkoj je 2010. godine iznosilo 23,7 odsto, a u Francuskoj 12,4 odsto. Prosek za evrozonu je 18,6 odsto. Nemačka kancelarka, kaže Agion koga Cajt opisuje kao ekonomistu koji „nije ni kenzijanac ni neoliberal, nije pristalica ni prekomernog zaduživanja ni minimalne države“, treba da prihvati višu inflaciju za Nemačku. „Za evrozonu inflacija od dva odsto je u redu, ali u Nemačkoj inflacija mora da bude nešto viša. Ne govorimo o hiperinflaciji nego, o tri do četiri odsto. Tako biste privredi u drugim državama dali priliku da opet diše“, kaže Agion. U aprilu ove godine međugodišnja inflacija u EU iznosila je 2,6 odsto, u Francuskoj 2,4 odsto, a u Nemačkoj 2,2 odsto.

Nemačka kancelarka, kaže Agion, i Francuzima i drugima koji ozbiljno štede treba da da više vremena.“Uzmimo za primer Francusku. Nema sumnje da mi moramo da reformišemo naš zdravstveni i penzioni sistem i smanjimo birokratiju na svim nivoima. Ali te se reforme ne mogu obaviti za mesec dana. Sigurno da bismo mogli svoj deficit da snizimo kroz štednju i reforme. Ali ako je rast ove godine mnogo niži nego što se očekivalo, treba nam više fleksibilnosti da obavimo strukturne reforme. Kancelarka i nama i drugima treba to da dozvoli“, kaže Agion u intervjuu za Cajt.

Tokom predizborne kampanje francuski predsednik Fransoa Oland je tražio da se rok za uravnoteženje francuskog budžeta produži do 2017. Prošle godine je francuski budžetski deficit iznosio 5,2 odsto, a nemački budžetski deficit jedan odsto. Mastrihtskim ugovorom je dozvoljen deficit od tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari