Fudbaleri Argentine i Belgije doslovno su se provukli u četvrtfinale Svetskog prvenstva iako su dominirali u svojim utakmicama prethodne runde, ali sve to će biti zaboravljeno ukoliko slave u međusobnom duelu (subota, 18.00). To se pre svega odnosi na „gaučose“ koji će biti favoriti u prestonici Brazila, ali ne smeju smetnuti s uma snagu napada „đavola“ koji nisu deklasirali SAD samo zahvaljujući veštom golmanu Timu Hauardu.


Argentincima je trijumf potreban kako bi utišali sve one koji ih kritikuju da igraju loše, a među njima i Dijega Armanda Maradonu koji je javno prozvao igrače da ne daju ni blizu svojih mogućnosti, te da ukoliko ne prorade i pridruže se Lionelu Mesiju više nećemo gledati plavo-bele dresove na Mundijalu. „Gaučosi“ imaju pozitivan skor protiv Belgije, ali će morati da se potrude da prođu u svoje prvo polufinale Mundijala još od Italije 1990. kada su igrali završni meč.

Selektor južnoameričke reprezentacije Alehandro Sabelja neće ni u ovom meču moći da računa na nedovoljno oporavljenog Serhija Aguera, koji bi se na teren mogao vratiti tek u potencijalnom polufinalu. Istovremeno, Sabelja zbog parkih kartona ne može da se osloni ni na levog beka Rohu, a za očekivati je da će njegovo mesto zauzeti Basanta, kao što je to bilo u finišu meča sa Švajcarskom. Odbrana će u novom sastavu morati da odoli raznovrsnim napadima Belgijanaca, ali će i napad morati da bude efikasniji kao što to Maradona ističe. To se pre svega odnosi na Iguaina i Levecija jer je na njima da se dokažu i budu jednako opasni kao Mesi i Di Maria za koje su svesni da su lideri tima.

– Mesi je naš kapiten i najbolji igrač na svetu. Ceo tim igra za njega i nastojimo da mu uvek dodamo loptu jer on zna šta će sa njom i kako da postigne gol. On može da napravi razliku, a ako prorade i ostali igrači sigurno ćemo pobediti – ističe defanzivac Argentine Pablo Zabaleta.

S druge strane, ohrabren prikazanom igrom protiv Amerikanaca, selektor Belgije Mark Vilmots može nešto mirnije da dočeka težak ispit i da se nada da će njegovi izabranici biti na visini zadatka. On je na terenu imao dobitnu kombinaciju u prethodne četiri utakmice, a čak i kad je loše birao na startu potezao je za presudnim izmenama. Zato će za Vilmotsa uoči subotnjeg meča najteže biti da odluči da li će krenuti sa Lukakuom ili Oriđijem u postavi. Obojica su donosili prevagu na terenu kada su ulazili sa klupe, ali sada će morati da od starta „pogodi“ dobitnu kombinaciju. Pravilna formacija moraće da se izabere i u defanzivi, a za očekivati je da će Kompani sada biti potpuno spreman, kao i da se u postavu vrati Vermalen.

– Naš rival je opasan ako mu se to dozvoli, zato ćemo nastojati da ih onemogućimo na svakom delu terena. I oni i mi imao kvalitetne igrače i pojedince koji se izdvajaju, ali mi ne zavisimo samo od jednog igrača. Imamo više fudbalera koji mogu da prelome utakmicu – naglasio je Mark Vilmots.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari