Tim arheologa, koji većpetnaestak dana vrši iskopavanja na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja, utvrdio je da njihova otkrića potvrđuju tezu da je metalno doba počelo mnogo ranije nego što se do sada smatralo.

Arheolozi Julka KuzmanovićCvetkovići Dušan Šljivar, pošto su prošle godine pronašli bakarno dleto i temelje neolitske kuće, u ponedeljak su pronašli bakarnu sekiru staru 7,5 hiljada godina. Oni tvrde da taj nalaz ide u prilog tezi da je u neolitu (mlađem kamenom dobu) korišćen metal.

– Do sada se smatralo da je kameno doba kada se koristio isključivo kamen, a da je bakarno doba nešto što dolazi znatno kasnije. Međutim, našim nalazima potvrđujemo da se početak korišćenja metala pomera za čitavih 500 do 800 godina u raniji period – rekla je za Betu Julka KuzmanovićCvetković.

Prema njenim rečima arheolozi žele da dokažu tezu da je Pločnik bio metalurški centar u centralnom delu Balkana i da je tu počela metalurgija bakra. Istovremeno, otkriveni su temelji još jedne kuće u kojoj je pronađen inventar keramičkih posuda – peć, gorionik i topionica. Prema tvrdnjama arheologa u toj kući se prerađivao bakar i proizvodili su se metalni alati.

– Sve ovo nepobitno dokazuje da se ljudska civilizacija na ovim prostorima bavila preradom metala još u petom milenijumu pre naše ere – rekao je za Betu arheolog Dušan Šljivar. Arheološka istraživanja na neolitskom nalazištu Pločnik biće nastavljena do kraja meseca kada će temelji neolitske kuće biti potpuno otkriveni. To arheološko nalazište otkriveno je 1927. godine.

Prva arheološka istraživanja obavljena su 1928. godine kada su pronađeni prvi predmeti iz neolita, kao i prvi bakarni predmeti. Pločnik je tada zainteresovao i međunarodne stručnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari