Mijatović: Presuda potvrdila navode iz istrage 1Foto: Stanislav Milojković

Tokom istrage nismo utvrdili da su pripadnici DB-a, koji su pratili Vuka Draškovića u Budvi, imali saznanja da će njihovi podaci biti iskorišćeni za pripremu atentata – kaže za Danas Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije.

Mijatović je komentarišući pravosnažnu oslobađajuću presudu protiv bivših pripadnika DB-a Milana Radonjića, Ratka Romića i Stevana Baste rekao da je zadovoljan što je pravosuđe dovršilo posao koji je započet istragom još 2001. godine.

– Kada bismo počeli da preispitujemo sve pravosnažne odluke koje donesu naši sudovi, kao društvo bi se našli u velikom problemu – naveo je Mijatović.

Mijatović je 2001. godine, kada se zajedno sa tadašnjim načelnikom Goranom Petrovićem vratio u DB rukovodio istragom o učešću službe u političkim zločinima Miloševićeve vlasti. Kako navodi za Danas, istraga je pokazala da su se optuženi pripadnici DB-a tokom operativne obrade lidera SPO u Budvi pridržavali pravila službe.

– Oni su postupali po nalogu da proprate kontakt između Draškovića i navodnog pripadnika strane obaveštajne službe. Po završetku, oni su podatke dostavili Radetu Markoviću, tadašnjem načelniku DB-a – rekao je Mijatović.

Mijatović je u dva navrata svedočio u postupku koji se protiv bivših radnika DB-a vodio zbog pomaganja napadačima na Vuka Drašković.

– Dva puta sam na poziv tužilaštva svedočio u ovom postupku i od mene se tražilo da stavim tačku na ovaj slučaj. Ipak, ja sam mogao samo da prenesem saznanja do kojih sam došao sprovodeći istragu 2001. godine – kazao je Mijatović.

Nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta, odlukom Apelacionog suda u Beogradu su pravosnažno oslobođeni optužbi da su izvršili krivično delo ubistvo u pokušaju pomaganjem. Time je Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda koji je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi svojim obaveštajnim radom dali logističku podršku pripadnicima Jedinice za specijalne operacije koji su 2000. godine pokušali atentat na lidera SPO Vuka Draškovića.

Radonjić, Romić i Basta su najpre 2012. godine osuđeni zbog ovog krivičnog dela na ukupno 22 godine zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu poništio i vratio Višem sudu na odlučivanje. U ponovljenom postupku koji je okončan 2015. godine, sud je pripadnike DB-a oslobodio optužbi.
Pokušaj atentata na Draškovića dogodio se 15. juna 2000. godine kada je na njega dok je sedeo u svom stanu u Budvi ispaljeno osam metaka iz pištolja.

Zbog pokušaja atentata, bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije Leonid Milivojević, Branko Berček i Nenad Ilić su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Milan Radonjić i Ratko Romić se trenutno nalaze u pritvoru, pošto su optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari