General JNA u penziji Vlado Trifunović na osnovu važećeg pravilnika Ministarstva odbrane nema mogućnost dodele stana u Srbiji, jer u stanu koji je dobio u Zagrebu 1984. još stanuje njegova kćerka, ističe za Danas brigadni general Slađan Đorđević, zastupnik pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse.


Prema njegovim rečima, Trifunović je 1984. potpisao ugovor o korišćenju troiposobnog stana u Zagrebu i to na osnovu broja članova domaćinstva, odnosno supruge, sina i kćerke. Đorđević dodaje da je na osnovu zvaničnih podataka Ministarstva odbrane Hrvatske utvrđeno da taj stan u Zagrebu koristi njegova kćerka zajedno sa suprugom i sinom.

– Taj stan je danas u vlasništvu Republike Hrvatske i dat je na upotrebu Ministarstvu odbrane, a korisnici nisu podneli zahtev za otkup tog stana, iako imaju pravo na to. Pravilnikom o rešavanju stambenih pitanja Ministarstva odbrane propisano je da osoba ima rešeno stambeno pitanje ukoliko ista ili neko od članova porodičnog domaćinstva koristi stan stečen na osnovu rada na teritoriji republika koje su se izdvojile iz SFRJ – objašnjava naš sagovornik.

Kako napominje Đorđević, iz tih razloga Trifunovićev zahtev za dodelu stana je odbijen u januaru ove godine, kao i žalba koju je na osnovu tog zahteva podneo Trifunović.

– Osobe njegovog ranga, sa tim činom i tim godinama staža imaju penziju između 77.000 i 78.000 dinara. Takođe, u takvim situacijama osobe imaju i pravo na dodatak za pomoć i negu koji iznosi u između 14.000 i 15.000 dinara. Uz to, osobe koje imaju pravo stanovanja u vojnim objektima i hotelima primaju naknadu troškova, u zavisnosti od broja članova domaćinstva u iznosu od 6.000 dinara pa naviše – naglašava Đorđević.

General Vlado Trifunović, s druge stane, tvrdi za naš list da mu je stan u Hrvatskoj sudski oduzet, na osnovu toga što je osuđen u toj državi za ratne zločine, pa su njegova supruga i on izgubili pravo na njega. Samim tim, kako dodaje, njegova kćerka koja još stanuje u tom stanu nema pravo da ga otkupi i strepi kada bi morala da se iz njega iseli.

Podsetimo, Trifunovićev advokat pokrenuo je povodom odbijanja žalbe na odbijanje zahteva za dodelu stana upravni spor pred Upravnim sudom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari