Mada mnogi tvrde da na predsedničkim izbora 20. januara Srbija bira između samo dva kandidata i da je jedino pitanje ko će u drugi krug ući sa prve, a ko sa druge pozicije, Tomislav Nikolić ili Boris Tadić, lider Liberalno-demokratske partije i kandidat za predsednika Srbije Čedomir Jovanović ubeđen je da će mnoge iznenaditi rezultati izjašnjavanja birača.

Mada mnogi tvrde da na predsedničkim izbora 20. januara Srbija bira između samo dva kandidata i da je jedino pitanje ko će u drugi krug ući sa prve, a ko sa druge pozicije, Tomislav Nikolić ili Boris Tadić, lider Liberalno-demokratske partije i kandidat za predsednika Srbije Čedomir Jovanović ubeđen je da će mnoge iznenaditi rezultati izjašnjavanja birača. Na pitanje ko će biti iznenađen 20. januara Jovanović odgovora da će ih biti mnogo i da su to oni koji potcenjuju građansku Srbiju.
– Oni su bili iznenađeni i uspehom LDP posle pokradenog ustavnog referenduma i prošlih parlamentarnih izbora. Govoriti danas istinu i tako pokazati ljubav prema zemlji i odgovornost prema građanima izgleda kao najveća jeres za Koštunicu i Tadića i njihovu dvorsku opoziciju, SRS i SPS. Biće iznenađeni oni koji ne znaju da je glas za Tadića ili Nikolića glas za Koštunicu. A neće biti iznenađeni oni koji veruju da je evropska budućnost jedini put da ovde život najzad postane zakon i koji će glasati za mene, kaže Jovanović u intervjuu našem listu.
Tvrdite da su izbori raspisani da se ništa ne promeni. Zašto ste se onda kandidovali i šta biste smatrali za svoj uspeh na izborima?
– Bili smo u pravu kada smo rekli da su parlamentarni izbori raspisani da bi Koštunica ostao premijer. Zar to ne dokazuje 900.000 glasova onih koji su ponovo dobili Koštunicu, a glasali da Đelić bude premijer. I suština ovih izbora je u opstanku Koštunice na čelu Vlade, što će se dogoditi ako pobedi neko od njegovih kandidata. Hoću to da sprečim i moj uspeh će dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora. Osim toga, da se nisam kandidovao ko bi u kampanji nudio ruku kosovskim Albancima da bi oni sutra pružili ruku kosovskim Srbima? Ko bi pominjao Miškovića i Legiju? Ko bi pominjao genocid u Srebrenici, Karadžića i Mladića? Ko bi uopšte spomenuo 12. mart i Zorana Đinđića? Ko bi pominjao promenu „noćnog Ustava“? Ko bi pominjao skrivanje svih kandidata iza Putinovih slika? Ko bi pominjao poklanjanje NIS? Ko bi se obraćao običnom čoveku? Ko bi rekao da je EU zakon zbog toga što je život zakon?
Ukoliko u drugi krug uđu Tadić i Nikolić, da li biste podržali lidera DS, s obzirom na njegovu dosadašnju politiku i kohabitaciju s Koštunicom?
– Kohabitacija je pre devet meseci prešla u koaliciju. Ovih dana taj njihov odnos prelazi u kolaboraciju na jednoj antievropskoj politici i spoljnopolitičkom zaokretu za koji stranke Vlade nisu dobile mandat građana. Osim toga, i kada je u pitanju Ustav, i kada je u pitanju Kuba, i kada je u pitanju pogrešna državna politika o Kosovu, i kada je u pitanju poslednja rezolucija koja je, usvojena u Skupštini, u svim ovim slučajevima DS je glasao zajedno sa SRS. Mnogo se to puta dogodilo na važnim i suštinskim pitanjima za budućnost ove zemlje da bi to bilo slučajno. Vojnu neutralnost Srbije zajedno su izglasali Boris i Toma. Takođe i vezivanje potpisivanja Sporazuma sa EU za Kosovo. Da ne spominjem da radikali nisu na vlasti već osam godina i da Toma Nikolić svakako nije najodgovorniji što je Mladić i dalje na slobodi. A ta činjenica nije nam zatvorila evropska vrata samo zbog toga što Brisel pokazuje više brige za evropsku perspektivu Srbije od Vlade Koštunice i Tadića. Dakle, u ovom trenutku izgleda mi logičnije da Koštunica odluči koji mu je od njegova dva predsednička kandidata draži i s kojim je sigurniji. Ja sa svoje strane činim sve da on ne bude u prilici da bira. Mojim ulaskom u drugi krug to neće dobiti.
Obećavate da ćete Srbiju vratiti na put Zorana Đinđića. Kako i uz čiju pomoć?
– Nikada nisam rekao da to mogu sam. Upravo suprotno, stalno ponavljam da jedan čovek može, uverili smo se, da upropasti zemlju, ali da ne može jedan čovek da je promeni. Za to su potrebni građani, ljudi koji to žele i to nudim biračima koje srećem u ovoj kampanji. Želim da se zajedno vratimo na put kojim nas je vodio Zoran jer je to jedini put do sreće za sve nas. Danas smo na Miloševićevim stranputicama na koje nas, protiv naše volje, a uz pomoć Tadića vodi Koštunica.
U maju nas očekuju i lokalni i pokrajinski izbori. Šta od njih očekujete?
– Dalje jačanje građanskih i evropskih snaga kroz rast LDP. To znači više odgovornosti za nas. Ali ideja za koju se borimo prevazilazi našu partiju, ona je mnogo veća od nje i zbog toga očekujem širenje tog fronta koji LDP okuplja. Pre svega očekujem da će se tada održati i vanredni parlamentarni izbori kao posledica uspeha građanske Srbije 20. januara.
Da li ćete u Vojvodini nastupati samostalno ili u koaliciji? Sa Čankom? Čini se da su odnosi između LDP i LSV prilično zahladneli.
– Svakako samostalno jer smo mi opozicija onima koji su ponizili Vojvodinu „noćnim“ Ustavom i referendumskom krađom. Liga je već dugo s njima na vlasti u Vojvodini i verovatno tamo želi da ostane. Mi hoćemo da ih zamenimo. Dakle nije reč o „zahlađenju“, već o različitim interesima. Mi mislimo da Vojvodina vredi više od „sedam odsto“ i dobro je da sami proverimo koliko imamo istomišljenika.
Nesumnjivo ste najnapadaniji političar na našoj sceni. Ko je, prema Vama, glavni inspirator – Mišković ili neko drugi?
– Napadi na mene lično služe nekima kao maska za napad na politiku koju predstavljam. Nemaju hrabrosti da napadaju politiku pa misle da će je kompromitovati lažima o meni. To je već viđen scenario iz prošlosti. Setimo se samo nekadašnje satanizacije Vuka Draškovića, pa potom Zorana Đinđića, i kako se to na kraju završava. Ovo sada uglavnom plaća Mišković, ali su inspiratori i potencijalni korisnici te kampanje protiv mene drugi. Građanska Srbija zna da razmišlja i zna kome sve to treba da ide u prilog. I zbog toga će ovim scenaristima prirediti veliko i neprijatno iznenađenje 20. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari