Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Italijana Fabija Fonjinija sa 2:0 (6:3, 6:3) u trećem kolu Mastersa u Šangaju, a njegov rival u borbi za polufinale biće Gael Monfis, koji je iznenađujuće posle tri seta zaustavio Rodžera Federera.

Đokoviću je za pobedu nad Fonjinijem bilo neophodno 69 minuta, a najvažnije je da je zglob na nozi u potpunosti zdrav i da nije imao nikakvih problema za razliku od meča iz prethodne runde protiv Marsela Granoljersa, kada je čak tražio i medicinski tajm-aut.

Novak nije dozvolio Fonjiniju nijednu priliku za brejk, što potvrđuje da ga je servis odlično služio, a u prvom setu je izgubio samo četiri poena od onih koje je započeo. Od starta je zaigrao u svom ritmu, a nakon odličnog bekhend slajsa u četvrtom gemu izašao je na mrežu i završio poen smečom za prvo od ukupno tri oduzimanja servisa rivalu. U drugom delu igre brejk je načinio tek iz trećeg pokušaja, pošto je Italijan osvojio svoja prva dva servis gema posle velike i teške borbe. Prva četiri gema trajala su gotovo kao čitav prvi set, a prvi je nervozu pokazao Đoković kada je, posle greške iz bekhend paralele, bacio reket na zemlju. Međutim, Fonjini mu nije ostao „dužan“ pošto je ubrzo počeo da gestikulira bez potrebe, pa je sudija Mohamed Lajani najpre pokušao da ga smiri, a zatim i zvanično opomenuo. Odmah je Novak načinio brejk, opustio je ruku i bez ikakvih dodatnih problema plasirao se u četvrtfinale.

Tamo je, prema prvobitnoj projekciji, trebalo da ga čeka Rodžer Federer, ali Švajcarac se ponovo „okliznuo“ u ranoj fazi takmičenja. Francuz Gael Monfis je načinio brejk već na otvaranju meča, koji je sačuvao do kraja prvog seta, a u taj-brejku nastavka vodio je 5:3. Međutim, to nije bilo dovoljno da dobije meč posle dva seta, jer je Federer smogao snage i izvukao se na površinu, ali je ipak Monfis ostao koncentrisaniji i zasluženo posle dva sata i 11 minuta igre zakazao deveti duel sa Đokovićem.

Prethodnih osam Monfis je završavao na gubitničkoj strani, mada su se poslednji put sreli pre dve godine u Sinsinatiju. Čak sedam duela odigrano je na tvrdoj podlozi, kao u Šangaju. Uloga favorita definitivno je na strani Đokovića, koji mora biti oprezan, jer trenutna 42. pozicija Francuza na ATP listi ne oslikava realno njegov stvarni kvalitet.

Poraz Zimonjića i Benetoa

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Francuz Žilijen Beneto nisu uspeli da se plasiraju u treće kolo turnira Masters serije u Šangaju pošto su izgubili od Britanca Džejmija Mareja i Australijanca Džona Pirsa sa 2:0 (6:4, 6:2) nakon samo 58 minuta igre. Za osvajanje prvog seta Mareju i Pirsu je bio dovoljan samo jedan brejk, dok su u drugom setu čak tri puta oduzimali servis srpsko-francuskom paru.

Ana u četvrtfinalu Linca

Ana Ivanović, koja je postavljena za treću nositeljku, igraće danas u četvrtfinalu turnira u Lincu protiv Slovakinje Dominike Cibulkove, koja je bez većih problema savladala Katarinu Piter iz Poljske sa 2:0 (6:0, 6:1). Aleksandra Krunić i Ukrajinka Olga Savčuk igrale su sinoć u četvrtfinalu dublova na istom turniru protiv trećih nositeljki Slovakinje Janete Husarove i Čehinje Renate Voračove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari