Predsednik Bolivije Evo Morales i dalje će odlučno primenjivati novi ustav i tako postavljati probleme domorodačkog stanovništva na vrh agende bolivijske vlade, kako što je to činio i prethodne četiri godine sprovodeći svoju socijalističku revoluciju po ugledu na venecuelanskog kolegu Uga Čavesa.

Analitičari smatraju da loši rezultati opozicije na predsedničkim izborima ukazuju na to da će se lakše usvajati društvene reforme. Prema preliminarnim rezultatima nedavno održane izborne utakmice, Morales, prvi domorodac na čelu Bolivije, zadobio je poverenje najmanje 61 odsto biračkog tela i tako porazio rivale iz redova konzervativaca. Morales je zapravo osvojio više glasova nego na predsedničkim izborima 2005, kada mu je počeo prvi mandat.

Ukoliko njegova pobeda u izbornoj utakmici bude zvanično potvrđena, biće to prvi put od 1964. da je aktuelni predsednik Bolivije trijumfovao u izbornoj utakmici i tako zaradio drugi mandat na predsedničkoj funkciji. Dva uzastopna predsednička mandata predstavljaju retkost u Boliviji, zemlji koja se često dovodi u vezu sa vojnim udarom i političkom nestabilnošću.

U okviru izborne trke borba se vodila i za poslanička mesta u skupštini u kojoj je opozicija prethodno imala neznatnu većinu, zahvaljujući čemu je mogla da osujeti usvajanje svakog novog zakona. Međutim, prema novom ustavu, koji je usvojen prošle godine na referendumu, sada je drugačiji metod biranja senatora. Prema rezultatima anketa javnog mnjenja, Moralesova partija Pokret za socijalizam (MAS) osvojila je 24 od ukupno 36 mesta u novom Senatu. Međutim, još nije poznato da li je MAS osvojio dovoljno poslaničkih mesta kako bi formirao većinu i tako obezbedio usvajanje još sto novih zakona neophodnih za potpunu primenu novog Ustava.

Preliminarni rezultati izbora ukazuju na to da MAS uživa veću podršku biračkog tela u bogatijim istočnim delovima Bolivije nego ranije, budući da su u tim područjima zemlje zvanično stacionirani protivnici Moralesa. Prema rečima analitičara, porast popularnosti Moralesa u ovim delovima zemlje ukazuje na to da su izgledi za separatisanje Santa Kruza i drugih područja zemlje sve manji, budući da su 2007. i 2008. postojale spekulacije o njihovom otcepljenju od područja koja su pretežno naseljena domorodačkim stanovništvom gde Morales uživa veliku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari