Imaju li Lejkersi snage za vrhunac uzbuđenja: Samo četiri tima stigli u plej-ofu NBA od 0:3 do 3:3, jedan od njih je Denver 1Foto: AP/Mark J. Terrill

Nikada se u istoriji plej-ofa u NBA ligi nije desilo čudo da se na kraju raduje tim koji je izgubio prve tri utakmice u seriji na četiri pobede.

Takvih je primera sada 154, jer je među njima upisan i okršaj Minesote i Finiksa (4:0), prvi koji je rešen u ovogodišnjem doigravanju.

Ima, međutim, slučajeva kada je ipak uspostavljena simetrija u pobedama, pa su uzbuđenja doživela vrhunac u odlučujućem sedmom duelu, ali, dakle, bez potpunog preokreta.

Bilo ih je četiri.

Posebnu pažnju u četvrtfinalu u dve konferencije budi nadmetanje šampiona Denvera i Lejkersa, koji su najzad, pobedom kod kuće u Los Anđelesu u minulom meču, prekinuli nisku svog protivnika od 11 uzastopnih uspeha međusobno i smanjili na 3:1.

U utorak ujutro po našem (4 časa) ponovo se sastaju u Koloradu.

Ili će Denver na megdan s Minesotom u polufinalu Zapada ili se serija opet seli u Kaliforniju za šesti susret 3. maja ujutro po našem.

Upravo se i važećem prvaku jednom, pre tri decenije, dogodilo da je bio prežaljen, a da se vratio u život.

U plej-ofu 1994. Denver je smogao snage za preokret prvo u prvoj rundi, jer je Sijetl vodio s 2:0, ali je izgubio sve tri sledeće utakmice (tada se još u četvrtfinalu igralo na tri pobede).

Zatim, u polufinalu Zapadne konferencije, Juta je povela s 3:0, a do treće pobede je stigla u Denveru na produžetak.

U sledećoj utakmici, na istom terenu, domaćin je ostvario prvu pobedu (83:82), a onda u Juti još jednu, i to na dva produžetka, pa kod kuće posle i treću.

Odluka je pala u Juti – 91:81.

Denver je postao prvi tim posle 43 godine koji je stigao na prag senzacije.

U velikom finalu 1951. umalo da se iz mrtvih vrati Njujork, ali se Ročesti Rojals izvukao.

U četvrtfinalu na Zapadu 2003, kada je i u prvoj rundi počelo da se igra na četiri pobede, Dalas je vodio protiv Portlanda s 3:0, a ispalo je da su nemački as Dirk Novicki i njegova družina ipak morali da spasavaju živu glavu.

Poslednji primer je iz prošle sezone.

Majami je u finalu Istoka stekao 3:0, a Boston je poravnao u šestoj utakmici kada je Derik Vajt na gostujućem terenu dao pobedonosni koš u zvuk sirene.

Odlučujući meč je igran u Bostonu, ali je na veliko finale s Denverom ipak otišao Majami.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari