Egipatske vlasti naredile su juče povratak policije na ulice Kaira i drugih gradova, a u zemlji je produžen policijski čas zbog višednevnih masovnih demonstracija protiv Vlade predsednika Hosnija Mubaraka. Inostrane agencije izvestile su da su u prestonici te države primećeni prvi znaci smirivanja i normalizacije života, ali da su hiljade ljudi ponovo zaposele centralne trgove. Čistači ulica vratili su se na ulice Kaira, i proradio je metro, pošto su pripadnici vojske i naoružane grupe određenih četvrti ponovo uspostavili mir i bezbednost u više kvartova.


Analitičar Bi-Bi-Sija Dejvid Konoli ocenio je da uloga egipatske vojske predstavlja enigmu. „Vojnici sebe doživljavaju kao faktor stabilnosti i trupe su raspoređene na ulicama i mostovima na Nilu, ali neki od njih su dozvolili demonstrantima da se uspenju na tenkove i napišu grafite protiv Mubaraka“, navodi taj komentator. Ipak, Konoli naglašava da je široko rasprostranjeno mišljenje da vojne strukture omogućavaju šefu države da sačuva vlast.

Mubarak je naredio novom predsedniku Vlade Ahmedu Šafiku da sprovede demokratske reforme i postara se za otvaranje radnih mesta. S druge strane, protivnici šefa države smatraju da je reč isključivo o kozmetičkim promenama u kabinetu, budući da su šef diplomatije Ahmed Abul Gejt i ministar odbrane Husein Tanto ostali na funkcijama. Jedna od najvažnijih izmena odnosi se na smenu ministra unutrašnjih poslova Habiba al Adlija, koji je omražen u narodu.

Organizatori demonstracija najavili su za danas protestnu šetnju u kojoj bi trebalo da učestvuje najmanje milion ljudi.“Odlučili smo da organizujemo protestnu šetnju u kojoj će učestvovati milion ljudi“, rekao je jedan od organizatora protesta Eid Mohamad i dodao da će uskoro početi i generalni štrajk. Poziv na obustavu rada prvi su uputili radnici u Suecu, u kojem se pored Kaira i Aleksandrije održavaju najveće demonstracije od početka protesta u Egiptu i gde je uveden policijski čas. „Pridružićemo se radnicima u Suecu i stupićemo u generalni štrajk koji će trajati dok svi naši zahtevi ne budu ispunjeni“, kazao jedan od organizatora protesta Mohamed Vaked.

Islamistička partija Muslimanska braća odlučila je da inicira ujedinjenje svih opozicionih grupa u Egiptu. budući savez opozicionih grupa delovao bi zajedno s vodećim egipatskim disidentom, bivšim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Mohamedom el Baradejem. Portparol Muslimanske braće Muhamed Morsi izjavio je za Bi-Bi-Si da je ta organizacija znatno snažnija od El Baradeja. „Ne slažemo se s predlozima da bi El Baradej trebalo da postane glavni predstavnik opozicije jer je naš pokret u stanju da sam izriče svoje stavove i ubrzo ćemo pokrenuti komitet koji će biti spreman da zastupa naša gledišta“„, ocenio je Morsi.

Katarska televizija Al Džazira objavila je da se šest njenih novinara nalazi u pritvoru u Egiptu od kada su vlasti u Egiptu zabranile rad te medijske kuće. U izveštaju je precizirano da su pritvoreni novinari radili za TV Al Džazira na engleskom jeziku. Egipatske vlasti optužile su novinare katarske televizije da su u svojim izveštajima pokazivali naklonost prema učesnicima protesta i da bi to moglo da ohrabri demonstrante da prave još više nemira. Al Džazira je ocenila da je zabrana rada pokušaj cenzure, a njeni novinari nastavili su da telefonom šalju izveštaje iz Egipta.

Prema izveštajima inostranih novinskih agencija, na međunarodnom aerodromu u Kairu juče su vladali haos i konfuzija , budući da je hiljade stranaca pokušavalo da napusti zemlju, a mnoge države poslale su avione da evakuišu svoje građane. Neki su opisali aerodrom kao veliki izbeglički logor na mermeru, navodeći da putnici istanjenih nerava upadaju u svađe a neki čak i u tuče.

Grupe putnika iz Danske, Nemačke, Kine, Britanije i Kanade dobile su obaveštenje da su njihove vlade poslale avione da ih evakuišu, što je izazvalo navalu na izlaze aerodroma. Japan je objavio da će poslati čarter avione da evakuiše svoje građane, a procenjuje se da je oko 500 Japanaca blokirano na aerodromu u egipatskoj prestonici. Ruske kompanije Lukoil i Novatek rešile su da vrate svoje zaposlene u državu, dok su američki zvaničnici ocenili da će biti potrebno nekoliko letova narednih dana da se iz Kaira prebace svi Amerikanci i nisu isključili mogućnost slanja aviona i u druge egipatske gradove, kao što je Luksor. Proizvođač automobila Dajmler je obustavio proizvodnju u Egiptu, a u Nemačku je vraćeno više desetina saradnika ovog koncerna.

EU za dijalog

Brisel – Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije pozvali su juče u Briselu na miran prelazak ka demokratiji u Tunisu i Egiptu, a protiv dolaska na vlast islamskih ekstremista. Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton, apelovala je na vlasti u Kairu da odmah započnu dijalog sa opozicijom i da odgovore na zahteve demonstranata kako bi se omogućile reforme u toj zemlji. Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini je uoči sastanka ministara izrazio uverenje da će „Egipćani želeti da izaberu demokratiju i ljudska prava, a ne radikalizam i ekstremizam“. Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je da je ta zemlja zabrinuta zbog mogućeg dolaska ekstremista na vlast i dodao: „Mi to ne želimo“. Beta

Asad: Nagoveštaj nove ere

Sirijski predsednik Bašar Asad ocenio je da protesti u Tunisu i Egiptu najavljuju „novu eru“ u arapskom svetu ali da je njegova zemlja imuna na takve vrste nereda. Asad je njujorškom Volstrit džurnalu u retkom intervju, rekao da je Sirija stabilna bez obzira na to što je suočena sa većim brojem „teških okolnosti“ nego ostatak arapskog sveta. Predsednik Sirije, koji je u Britaniji završio studije medicine, nasledio je vlast od svog oca, Hafeza Asada, 2000, posle tri decenije gvozdene vladavine. Bašar Asad se lagano udaljavao od ekonomskih ograničenja sovjetskog tipa svog oca. Dozvolio je stranim bankama na uđu u zemlju, otvorio uvoz i ojačao privatni sektor. Ali, liberalizacija privrede nije praćena političkim reformama, a kritičari režima se rutinski hapse. Beta

Evakuacija građana Srbije

Beograd – Avion sa turistima iz Srbije koji su bili u egipatskim letovalištima Hurgada i Šarm el Šejk, i kojima je istekao aranžman, sleteo je sinoć na beogradski aerodrom. Ambasador u Kairu Dejan Vasiljević rekao je da naši građani i njihove porodice, zaposleni u ambasadi i turisti nisu izloženi neposrednoj opasnosti, ali je sveopšta bezbednosna situacija daleko od normalne. On je naveo da ambasada prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa građanima Srbije, kojih po njegovim rečima, ima između 150 i 200 od kojih je većina u Kairu. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i avio-kompanija JAT uputiće danas avion u Kairo kojim će biti prevezeni građani Srbije koji se nalaze u Egiptu, a žele da se vrate u zemlju, saopšteno je iz MSP. Ambasadi Srbije u Kairu do sada se prijavilo 120 građana koji žele da se vrate u Srbiju, navodi se u saopštenju.

 

Sulejman zvanično imenovan za potpredsednika države

Ličnost od poverenja

Kairo – Predsednik Egipta juče je imenovao dugogodišnjeg šefa obaveštajne službe i svog bliskog prijatelja Omara Sulejmana (74) za prvog potpredsednika države. Sulejman je igrao važnu ulogu iza scene, na čelu osetljivih egipatskih diplomatskih operacija sa SAD, Izraelom, Palestinom i susednim Sudanom.

Novi potpredsednik Egipta služio je i kao posrednik u pregovorima Izraela i Palestinaca, kao i zavađenih palestinskih frakcija. Sulejman je rođen u gradu Kena na jugu Egipta, a 1955. godine diplomirao je na vojnoj akademiji. Posle višedecenijske službe u pešadiji, postao je 1987. zamenik šefa egipatske vojne obaveštajne službe, a na njeno čelo došao je 1991. godine, za vreme rata u Persijskom zalivu, u kome je Egipat bio saveznik SAD. Sulejman je retko davao izjave medijima, ali su objavljeni brojni snimci na kojima se vidi kako se rukuje sa svetskim vođama i razgovara s novinarima. Prijateljstvo s Hosnijem Mubarakom učvrstio je pokušaj atentata na predsednika 1995. godine u Etiopiji, koji su izveli islamski ekstremisti. Prema više objavljenih izveštaja, Sulejman je ubedio Mubaraka da se vozi oklopljenim automobilom po cenu uvrede domaćina, koji su tvrdili da je njihovo obezbeđenje dovoljno. Kada su napadači otvorili vatru na putu od aerodroma u Adis Abebi, Sulejman je naredio vozaču da brzo okrene vozilo i ubrzo zatim postao jedan od Mubarakovih najbližih saradnika.

Mnogi Egipćani Sulejmana vide kao ličnost od poverenja koja bi mogla da spreči planove da Mubaraka nasledi njegov sina Gamal, čemu se građani protive. U jednoj od američkih diplomatskih depeša koje je objavio Vikiliks navodi se da se Sulejman „gnuša“ pomisli o Gamalu Mubaraku na mestu predsednika Egipta. Do imenovanja Sulejmana je, prema mišljenju posmatrača, možda došlo prekasno, a demonstranti, koji traže promenu režima, izvikivali su i parole protiv novog potpredsednika, iako je on uživao ugled među stanovništvom. „Ni Mubarak, ni Sulejman, želimo sami da biramo“, vikali su demonstranti. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari