MUP Kosova SMS-om na srpskom podsetio građane da je rok za preregistraciju vozila do 31. oktobra 1Foto izvor: KoSSev (Arhiva)

Pojedine vlasnike mobilnih kartica IPKO mreže danas je iznenadila SMS poruka koju im je poslao kosovski MUP i kojom ih je na srpskom podsetio da je rok za (pre)registraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS do 31. oktobra.

I dok iz kompanije IPKO tvrde da su poruke poslate na zahtev MUP-a Kosova, a iz ovog Ministarstva da se one šalju u sklopu kampanje za preregistraciju, zamenica Ombudsmana potvrdila je za KoSSev da je zatražila otvaranje istrage zbog „potencijalnog kršenja ljudskih prava“.

Šest dana pre isteka dvomesečnog roka za (pre)registraciju koji je odredila kosovska vlada, tj. jutros, pojedinim korisnicima IPKO mobilne mreže stigla je SMS poruka sadržaja:

„Registrujte svoja vozila na RKS, uz finansijske i proceduralne pogodnosti do 31. 10. 2022. Bilo gde, nezavisno od Vašeg boravišta. 0800 GO-RKS“.

Da su jutros dobili poruku u kojoj se navodi da je pošiljalac kosovski MUP, za naš portal je potvrdilo više građana na Severu, uključujući i članove naše redakcije, kao i pojedini koji žive na jugu a koji koriste IPKO mobilne kartice.

Do sada nije poznato da li su poruke slate samo vlasnicima IPKO kartica srpske nacionalnosti ili svim građanima, odnosno kako je kosovski MUP došao do brojeva telefona građana kojima je poziv za preregistraciju upućen.

KoSSev portal se u vezi sa ovim SMS porukama obratio kompaniji IPKO iz koje nam je potvrđeno da je slanje zatražio kosovski MUP.

„Imajte na umu da IPKO šalje ove poruke u skladu sa zahtevom Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, obratite se nadležnim licima u ovom Ministarstvu“, navodi se u odgovoru.

KoSSev se takođe obratio i ovom ministarstvu, ali odgovor nije stigao do objavljivanja vesti.

Naš portal je danas poslao još jedan upit kompaniji IPKO u vezi sa prirodom samog zahteva kosovskog MUP-a, odnosno kome su slate poruke, na osnovu kojih kriterijuma, kako je vršena selekcija, da li kosovsko ministarstvo ima pristup bazi podataka korisnika ove kompanije?

Odgovor na ovaj upit je, međutim, izostao.

MUP Kosova: Slanje SMS poruka je deo kampanje za registraciju

Iako nije odgovorilo našem portalu, kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je za prištinsku Kohu da je u okviru informativne kampanje počelo da šalje i SMS poruke, kao i da deli flajere.

Zamenica Ombudsmana traži istragu zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava

Zamenica Ombudsmana na Kosovu, Marija Radulović, kazala je za KoSSev da se o slanju SMS poruka u vezi sa preregistracijom informisala iz medija, ali i da je već načinila prvi korak u sklopu svojih nadležnosti.

„Ja sam odmah, u skladu sa svojim ovlašćenjima to prosledila Ombudsmanu i zatražila otvaranje ex officio istrage zato što smatram da tu ima prostora za istragu, odnosno da se vidi o čemu se tu radi“, kazala je Radulović.

Naznačila je da sledeći korak u radu ove institucije zavisi od Ombudsmana.

„O tome da li će se otvoriti istraga ili ne, odlučuje Ombudsman“, dodala je.

Zamenica Ombudsmana precizira da bi takvom istragom, kao prvi korak, trebalo da se utvrdi da li su SMS poruke stvarno slate od strane kosovskog MUP-a ili nisu.

„Ukoliko se potvrdi da jesu slate, onda je potrebno da čujemo stranu – kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova – da ih pitamo kome su slate, na osnovu čega, koja je vrsta selekcije, da li su poruke slate samo Srbima ili nisu, ko im je dao brojeve“, naglasila je Radulović.

Zamenica Ombudsmana kaže da lično smatra da ima prostora da se otvori istraga.

„Smatram da postoji potencijalno kršenje ljudskih prava. Ne mogu da kažem da je to kršenje (ljudskih prava), ali da bi trebalo da se otvori istraga koja bi na kraju to utvrdila“, objasnila je Radulović.

Slanje SMS poruka korisnicima IPKO mreže dolazi uoči isteka dvomesečnog roka koji je odredila kosovska vlada za preregistraciju vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu na tablice RKS.

Ova tema je od prethodne nedelje jedna od najaktuelnijih u kosovskoj javnosti i medijima, a usled toga što je kosovskoj vladi upućen zahtev SAD, cele Kvinte kao i Evropske unije, da na još 10 meseci produži rok za primenu odluke o preregistraciji.

Međutim, osim što su SMS-om obavešteni da rok za preregistraciju ističe 31. oktobra, istu poruku danas je građanima putem medija preneo i kosovski premijer, naglasivši ipak da produžetka neće biti.

I dok kosovski zvaničnici odluku o preregistraciju pravdaju težnjama da se osnaži vladavina prava, iz Beograda sve češće poručuju da Srbi neće da pristanu da zamene svoje tablice, odnosno „da ne žele da slušaju Kurtija, već sebe, svoju savest i svoja prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari