MUP započeo nadzor nad radom streljana 1Pištoljska streljana Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je u skladu sa merama vlade Srbije započelo nadzor nad radom streljana koje imaju registrovano oružje, nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji prethodne nedelje.

Nadzorom, kako je navedeno u saopštenju, treba da se utvrdi da li odgovorna lica i zatečeni zaposleni imaju izadata odobrenja za raspoređivanje zaposlenih koji dolaze u kontakt sa oružjem u skladu sa Zakonom o oružju i municiji, kao i prostorno-tehničke uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, odnosno da li je ono uskladišteno na zakonom propisan način, u posebnoj prostoriji, u metalnim ormarima, kasetama, sefovima i da li je odvojeno od municije.

Uprava za upravne poslove MUP-a proveravaće i da li zatečeno oružje odgovara broju i podacima o oružju iz evidencije, kao i evidenciju o nabavljenom oružju, delovima, municiji i zaposlenima.

Biće proveravana i evidencija o licima obučenim za rukovanje vatrenim oružjem i izdatim potvrdama o pohađanju obuke i izdatim uverenjima o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem ukoliko se u streljani izvodi i obuka u rukovanju vatrenim oružjem.

U saopštenju se dodaje da je u nadležnosti Sektora za vanredne situacije je izdavanje mišljenja o ispunjenosti prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, kao i davanje mišljenja u vezi sa korišćenjem streljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari