Prvi finalista Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini biće poznat sutra uveče, kada se u Donjecku završi polufinalni duel između Španije i Portugala.

Aktuelni evropski i svetski šampion je favorit na papiru i u kladionicama, ali forma Kristijana Ronalda ide uzlaznom putanjom što raduje sve ljubitelje fudbala u Portugalu. Startna postava Španije na ovom šampionatu nezamisliva je bez kapitena Ikera Kasiljasa pred golom, Serhia Ramosa na mestu centralnog defanzivca, Alvara Arbeloe na poziciji desnog beka i Ćabija Alonsa kao zadnjeg veznog, dok će na suprotnoj strani biti čak trojica njihovih saigrača iz Real Madrida. Pepe i Fabio Koentrao su standardni članovi poslednje linije, dok je Kristijano Ronaldo „alfa i omega“ tima kojem nisu davane prevelike šanse da prođe grupnu fazu u konkurenciji Nemačke i Portugala.

Kako god bude glasio rezultat na kraju susreta, čini se da će sigurni pobednik biti – Žoze Murinjo. Trener „kraljevskog kluba“ sa ponosom će ispratiti nastup svojih pulena, s tim da će mu verovatno biti draža eventualna pobeda njegovih zemljaka Portugalaca. Pomenuta sedmorka konstantno je prošle sezone bila u startnoj postavi Reala, a ako se doda da je za Madriđane najčešće igrao i tandem Kedira – Ozil iz Nemačke, koja će takođe igrati u polufinalu, jasno je da Murinjo trenira najbolje fudbalere Evrope.

Uticaj njegovog rada vidljiv je u analizi igre svakog pojedinca koji će sutra istrčati na travu Donbas Arene. Ronaldo iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri sa 60 postignutih pogodaka u svim takmičenjima. Njegov golgeterski učinak bio je vidljiv i u Mančester junajtedu, ali mu je Murinjo dao dodatni „vetar u leđa“ pošto ga je za nijansu oslobodio defanzivnih zadataka. Kristijano je to iskoristio na najbolji način, a dobru seriju nastavio je i na EP iako je u prve dve utakmice imao nekoliko neočekivanih promašaja. Pepe je standardno čvrst u duelu i prgav van njega, dok je Koentrao napredovao u ofanzivi. Murinjo ga je prošle sezone često koristio u veznom redu, a on je kroz takvu postavku značajno poboljšao centaršut.

Španska četvorka je pre Murinja stigla na Santjago Bernabeu, ali je kroz rad sa Specijalnim usavršila najvažnije detalje. Kasiljas je priča za sebe koja na međunarodnoj sceni traje više od decenije, dok su Arbeloa i Ramos dobili na samopouzdanju. Arbeloa se ustalio na poziciji desnog beka iako je često kritikovan zbog nedovoljnog učešća u ofanzivi, dok je Ramosa definitivno „postavio“ na poziciju štopera. Ramos je stigao u Real iz Sevilje kao desni bek, mada je i kod nekih prethodnika Murinja s vremena na vreme igrao na mestu centralnog defanzivca. Ćabi Alonso je dočekao da na poziciji zadnjeg veznog, koja je jako zahtevna zbog obaveza u defanzivi, ispolji i deo kreativnosti. Zbog veće slobode u igri stasao je u vezistu koji zna bez greške da povuče kontranapad i odigra završni pas iako mu to nije u opisu posla.

Jedno je sigurno, ko god da pobedi, Murinjo će imati svog favorita u finalu.

Sudi Cunej Čakir iz Turske

Evropska fudbalska unija (UEFA) je za sudiju prvog polufinalnog meča između Španije i Portugala odredila Cuneja Čakira iz Turske. Njegovi pomoćnici biće Bahatin Duran i Tarik Ongun, dok će četvrti arbitar biti Slovenac Damir Skomina. Čakir je sudio mečeve Ukrajina – Švedska i Italija – Republika Irska u grupnoj fazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari