Velike istrage organizovanog kriminala, kao i postupci vezani za unutrašnju kontrolu, proteklih dana su „u zatišju“ u očekivanju da novi ministar policije Nebojša Stefanović povuče kadrovske poteze, saznaje Danas u bezbednosnim krugovima. O tome ko će biti smenjen, a ko imenovan na koju poziciju, zasad nema opipljivih informacija sem medijskih spekulacija.

– Spolja je teško zaključiti šta se tačno dešava. Prethodni ministar (Ivica Dačić) je jedan dugi vremenski period bio na tom mestu, a MUP je bio relativno uspešan u obavljanju svog posla, kaže za Danas Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Prema nezvaničnim saznanjima, Dačić je u Ministarstvo spoljnih poslova „poveo“ samo najuži tim saradnika, zaduženih za kontakte sa medijima i slične tehničke poslove. Njegovi dosadašnji savetnici poput advokata Tome File ili Ivice Tončeva ubuduće svakako neće biti na istoj dužnosti. Kada je reč o političkom delu MUP, odnosno o državnim sekretarima koji su u prethodnom mandatu bili iz SNS, SPS i URS, njihov broj će verovatno biti smanjen. Štampa spekuliše da dosadašnji sekretar iz redova SNS Vladimir Božović ne ostaje na tom mestu, dok sekretar iz SPS Vanja Vukić nije odgovarao na pozive i pitanja Danasa o svom eventualnom ostanku u MUP. Takođe, stavka „državni sekretari“ na internet strani Ministarstva je prazna.

U pojedinim obaveštenim krugovima smatra se da će Stefanović pokušati da vodi Ministarstvo na sličan način na koji premijer Aleksandar Vučić vodi Vladu, što znači da će nastojati javnosti da prikaže smanjenje administracije. Zato se može očekivati i reorganizacija same policije, a tabloidi spekulišu da se promene mogu očekivati u upravama za obezbeđenje ličnosti i za finansijske poslove, kao i Direkciji.

– Realno je očekivati da će novi ministar sprovesti određene kadrovske promene kako bi Ministarstvo još bolje funkcionisalo. Bilo bi dobro da se te promene ne vrše po stranačkoj i političkoj liniji, nego da se dovode profesionalni i stručni ljudi. Uostalom, javnost i građani očekuju bitan napredak u funkcionisanju policije, kaže profesor Milosavljević za naš list.

Promene na čelu Biroa

Prema nezvaničnim informacijama, Biroom za informisanje, koji je u sastavu kabineta ministra unutrašnjih poslova, sada rukovodi Biljana Popović Ivković. Ova poznata voditeljka nekadašnje BK Televizije i supruga poznatog socijaliste Branislava Ivkovića bila je savetnica za medije Nebojše Stefanovića dok je bio predsednik Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari