Prema procenama kanadske firme „Avala resurs“, na području Homoljskih planina i u blizini Bora leže rezerve od oko 72 tone zlata. Istraživanja ove firme pomno prate žitelji opštine Žagubica, jer bi otvaranje rudnika bio spas za ovaj kraj u kojem privreda već duže vreme stagnira.

Među njima je i drvoseča Žika Trujić iz Laznice, koji brine o troje dece, supruzi i majci.

– Ovde gde se istražuje zlato imam 37 hektara pod šumom i livadama i ako bi se otvorio rudnik, uzela bi se dobra para, a bilo bi i posla za mnoge ljude – kazao je Žika.

Slične nade gaji i Jovan Stojkić, koji sa svojih 90 godina i dalje napasa stoku po planinskim obroncima.

– Gajim ovce i krave, a imam i blizu 40 hektara livada i šuma. Upravo na mom imanju pronađeno je zlato. Sad pričaju da će da otvore rudnik. To bi bilo dobro za ceo ovaj kraj, a naročito za omladinu, da ne napuštaju rodni kraj i idu po inostranstvu da čiste ulice – rekao je deda Jovan. Put od njegove pojate vodi do brda Ćoka Žumeri Šoš, gde radnici firme „Avala resurs“ kopaju i uzimaju uzorke crveno-žute zemlje za ispitivanje.

Geološkinja Dragana Davidović priča da je rad ovde težak jer zavisi od vremenskih uslova. – Zimi se radi na minus 15 i 20 stepeni, dok je leti lakše, mada se tada u ove raskope sklanjaju zmije šarke i poskoci zbog hladovine. Radi se danju i noću i svi priželjkujemo da se ovde otvori rudnik – kazala je Dragana. U blizini je i Bogoljub Trifunovića, na čijih se 14 hektara obavljaju istraživanja. Njegov posed na granici je opština Žagubica i Majdanpek, a on se skrasio u Jasikovu.

– Kad bi se otvorio rudnik, ne bi ljudi, kao moj sin i unuci, otišli u inostranstvo, nego bi radili u svojoj zemlji. Svaka čast „Avali“, koja je u Homolju izgradila ove puteve kroz bespuća. Da je toga bilo ranije, ne bi se ljudi iseljavali. Moj sin bi se vratio iz Italije kada bi se ovde otvorio rudnik i podigao bi hotel sa restoranom, rekao je Bogoljub. I predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović nada se da će se na prostoru ove nerazvijene opštine otvoriti rudnik i da će zlato preporoditi Homolje.

Prostor koji kanadska firma ovde istražuje obuhvata oko 100 kvadratnih kilometara, a u ove radove do sada je uloženo 100 miliona dolara.

Procena od 72 tone zlata

– Nezavisna rudarska konsultantska kuća AMC iz Velike Britanije uradila je procenu mineralnih resursa na projektu zlata „Timok“ i ona iznosi 72 tone. Veoma nam je drago da projekat pokazuje ovakve pozitivne rezultate i da nastavlja da se kreće uzlaznom linijom – rekao je menadžer istraživanja u „Avala resursu“ Justin van der Torn na 45. Međunarodnoj oktobarskoj konferenciji rudarstva i metalurgije održanoj na Borskom jezeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari