"Proizvodi strah kod građana da bi se pojavio kao spasilac": Šta se krije iza Vučićeve najave o nabavci hrane i lekova? 1Foto: Shutterstock/MeSamong; (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo istovremeno najavljuje nova krizna vremena za Srbiju i svet i velike projekte poput „EXPO 2027“, ali i plate od 1.400 i penzije od 650 evra. Sagovornici Danasa pak smatraju da je ovo izazvianje straha samo deo predizbornog marketinga.

Vučić je nedavno, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, izjavio da će za Srbiju u naredne tri nedelje, osim specijalne izložbe EXPO i razvoja zemlje, najvažnije biti još tri teme.

Te tri teme su, prema njegovim rečima, nabavka hrane, lekova i dalji razvoj veštačke inteligencije. Pored toga, on je dodao da nam sledi period „teži nego u Drugom svetskom ratu“.

Vučić je ostao nedorečen pa nismo saznali da li Srbiji preti nestašica hrane i lekova kada je njihova nabavka u ovom trenutku prioritetna.

Međutim, istovremeno sa najavom teških vremena, težih nego u najvećem ratu u istoriji čovečanstva,  Vučić i drugi državni službenici neprestano ponavljaju ulaganje 18 milijardi evra u EXPO i sve prateće projekte, prosečnu platu od 1.400 evra, leteće taksije…

Ekonomista Danilo Šuković za Danas kaže da su to su konfuzne, predizborne i netačne informacije.

„On priča ono što misli da će doprineti njegovom rejtingu i opstanku na vlasti. A da li se to zasniva na realnim činjenicama za njega nema nikakve veze“, ukazuje on.

Šuković naglašava da su Vučićeve izjave kontradiktorne.

„Kako ćemo očekivati porast plata i penzija, a da nemamo lekova i hrane?“, pita on.

Žalosno je, kako dodaje, što takve inforamcije čujemo od prvog čoveka države.

„To je jedna tužna slika Srbije. Kada predsednik govori, iza toga mora da stoji nauka, znanje, moral, konzistentnost, autoritet… a ovde ničega od toga nema“, smatra on.

Međutim, kako kaže, to se dešava svaki dan, ne radi se samo o ovoj izjavi.

„To se proteže kroz sve njegove izjave o bilo čemu, da li se radi o Kosovu, Srebrenici, inflaciji… sve je to nešto što nije realno i nije zasnovano na znanju i čak ni moralno“, poručuje on.

Šuković ukazuje da je ovo vid zastraživanja glasača.

„Neće biti hrane, neće biti lekova, neće biti ničega ako ja to ne rešim. A ja ću biti na vlasti i sve ću to da rešim. Ako izaberete opoziciju neće biti ničega, a ako izaberete mene, biće svega. To je prostačka logika, koja se, nažalost, prima u zemlji Srbiji“, naglašava on.

Kako dodaje, dok Vučić to priča, Srbija samo zaostaje i zaostaje.

„On nam priča kolike će biti plate i kolike penzije, a nama treba oko 200 godina da trenutnim tempom stignemo neki evropski prosek. Pogledajte samo šta se za evro moglo kupiti pre deset godina, a šta može danas“, ukazuje on.

Šuković zaključuje da ni evro ni dinar nisu ono što su bili, ali „dobro posluže za bacanje prašine u oči“.

Profesor Fakulteta za primenjenu ekologiju FUTURA Božo Drašković, takođe, smatra da je „Vučić inače pun kontradikcija“.

„On je izvor nebuloznih konstatacija i ‘večitih istina’ koje on nama saopštava i za sadašnji trenutak i za duži vremnski interval“, ukazuje on.

"Proizvodi strah kod građana da bi se pojavio kao spasilac": Šta se krije iza Vučićeve najave o nabavci hrane i lekova? 2
foto FoNet Milica Vučković

Drašković smatra da je, pre svega, neprihvatljivo iz ekonomskog ugla investirati toliko novca u EXPO i u Nacionalni stadion.

„Mnogo puta su menjali cenu za taj projekat i šta sve taj projekat obuhvata. A pitanje i za koje vreme će se taj projekat isplatiti i na osnovu kojih parametara se došlo da zaključka da će se isplatiti“, naglašava naš sagovornik.

Ključni problem je, kako dodaje, što oni donose odluke olako, bez obzira koliko nešto košta i ko će to da plati.

„Vučić plaši narod svim i svačim pa je sada počeo time da nećemo imati hrane i lekova, odnosno da nećemo imati šta da jedemo. Ali on će sad pred izbore da reši problem gladi ovog naroda“, kaže Drašković.

On dodaje da globalni rizici postoje, ali da se tome mora pristupiti odgovorno.

„Možemo da razmatramo rizike međunarodnih konflikata u Evropi i šire, ali to je za raspravu među stručnim ljudima, bez euforičnih nastupa. A ovo je čisto njegovo zastrašivanje naroda“, poručuje Drašković.

On podseća da je ovo deo uvežbanog marketinga.

„To je njegov marketinški potez, ali nažalost to dolazi na plodno tle neobaveštenog naroda. Sve je stavljeno u službu propagande, a činjenice, pa šta, činjenice nisu bitne“, zaključuje Drašković.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić naglašava da su izjave predsednika države uobičajeno neodgovorne.

„One su u funkciji proizvodnje straha kod građana da bi se sledeći put pojavio kao spasilac“, tvrdi on.

Tamburić ne vidi nikakav osnov za ovakve izjave.

„Poruke koje kopira od političara u Nemačkoj i Velikoj Britaniji zbog mogućeg sukoba sa Rusijom nemaju nikakve veze sa Srbijom, jer je ona navodno neutralna, pa nije jasno od koga nam preti opasnost“, kaže naš sagovornik.

On dodaje i da, prema ranijim izjavama zvaničnika, Srbija ima zalihe.

„Svako domaćinstvo u Srbiji poseduje rezerve hrane za nekoliko dana, a ostalo je obaveza države da reši i onih silnih magacina sa hranom koje nam je ranije pokazivao“, navodi Tamburić.

On naglašava da je uloga odgovornih političara da građane smiruju, a ne da stvaraju nesigurnost i paniku.

„Obećanje većih plata i penzija je u stvari najava visoke inflacije, jer plate i penzije mogu nominalno da se uvećaju samo inflacijom. „EXPO 2027″ je projekat gradnje infrastrukture koju vrše strane kompanije tako da će samo u godinama gradnje biti nekakvo povećanje BDP-a, a posle završenih radova će doći vraćanje kredita i troškovi održavanja izgrađenih objekata“, ukazuje Tamburić.

„EKSPO 2027“ je, prema njegovim rečima, šema za širenje Beograda na vodi preko Beogradskog sajma i to, kako dodaje, bez plaćanja građevinskog zemljista, a kako bi se ostvarili enormni profiti u prodaji stanova i poslovnog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari