Žagubica

U fokusu ovogodišnjeg izdanja Antika festa živo naleđe Homolja 1

U fokusu ovogodišnjeg izdanja Antika festa živo naleđe Homolja

U Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici u subotu je održano ovogodišnje izdanje Antika festa posvećeno predstavljanju i podizanju svesti o kulturnom identitetu na području Homolja. Kroz radionice, predavanja i promociju tradicionalne muzike, stručnjaci iz Etnografskog muzeja u Beogradu i Muzeja u Žagubici ukazali su na osnovne mere zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa i proces upisa živog nasleđa u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, dok su nosioci nematerijalnog nasleđa iz Homolja preneli svoja iskustva, znanja i umeća sačuvana kroz generacije. Posebna pažnja bila je posvećena ulozi muzeja i drugih institucija kulture koje su, između ostalog, zadužene i za saradnju sa lokalnim zajednicama na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Naslovna strana

3. decembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.