Kompanija "Dundee Precious Metals" demantuje navode aktivista: Spremni smo da transparentno diskutujemo sa svim zainteresovanim stranama 1Foto: Pixabay/Aymane Jdidi

Kompanija „Dundee Precious Metals“ (DPM) odbacuje neosnovane optužbe aktivista i političkih organizacija da radovi koje sprovodi nisu u skladu sa zakonom, saopšteno je iz te kompanije.

Kako su naveli, DPM sve svoje aktivnosti u Srbiji sprovodi strogo poštujući dozvole i rešenja nadležnih državnih organa i sve pozitivne propise Republike Srbije.

„Na području Čoka Rakita u Žagubici, istražni prostor broj 2535, kompanija „Dundee Precious Metals“, odnosno njena sestrinska domaća firma „Crni Vrh Resources d.o.o.“ sprovodi geološka istraživanja na osnovu rešenja Ministarstva rudarstva i energetike iz 2022. godine, a sve u skladu sa odredbama Rešenja o uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije broj 03 021-171/5 izdatom 9. februara 2023. godine“, objasnili su oni.

Iz te kompanije demantuju navode aktivista.

„Rešenje o uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije ne zabranjuje kompaniji „Crni Vrh Resources“ da na istražnom prostoru Čoka Rakita radove obavlja u dve smene – dnevnoj i noćnoj, kao i da za potrebe bušenja koristi vodu iz obližnjih vodotokova, nasuprot tvrdnjama aktivista koji su prethodnih dana onemogućavali rad kompanije na terenu, ugrožavajući svoju i bezbednost zaposlenih, suprotno zakonskim propisima o bezbednosti na radu“, poručili su oni.

Kompanija DPM, takođe, negira navode aktivista da rešenja i dozvole na osnovu kojih izvodi primenjena geološka istraživanja na području Čoka Rakita u Žagubici teritorijalno zalaze u zaštićeno područje Parka prirode „Kučaj – Beljanica“.

„Kompanija DPM razume da može postojati zabrinutost spram pitanja zaštite životne sredine i spremna je da, kao i do sada svoj rad i svoje planove transparentno diskutuje sa svim zainteresovanim stranama, kao što to i godinama unazad čini u lokalnoj zajednici, sa lokalnim stanovništvom, u Info centru u Žagubici, i na brojne druge načine, poštujući interesovanje javnosti, a pre svega meštana Žagubice“, naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari