Ministarka potvrdila da je pronađeno bogato ležište zlata u Žagubici (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potvrdila je danas da je na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata.

Do danas realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno je bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500m x 250m x 80m, saopšteno je iz ministarstva.

Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok.

Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

„Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi“, poručila je ministarka Đedović.

Kako navode iz ministarstva, rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces. Ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji, navela je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari