Studio Antika fest održava se u subotu u Žagubici 1foto Jelena Bujdić-Krečković

Manifestacija Antika fest, čiji je cilj povezivanje bogatog kulturnog nasleđa istočne Srbije sa savremenim izvođačkim praksama, ove godine održava se u Žagubici u formi studija.

Zavičajni dom Homolja u ovom gradu biće u subotu uveče domaćin Studija Antika festa pod naslovom “Očuvanje vokalnih tradicija kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa na području Homolja”.

– Studio Antika fest usmeren je na podizanje svesti o značaju očuvanja nematerijalnog nasleđa kroz isticanje njegove uloge u očuvanju lokalnih kulturnih identiteta.

U okviru aktivnosti u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa istočne Srbije iz domena izvođačkih praksi Studio Antika fest posvećen je vokalnom nasleđu na području Homolja, u saradnji sa Zavičajnim muzejom Homolja, a uz učešće nosilaca nasleđa iz ove regije.

Kroz radionice, predavanja, promociju tradicionalne muzike, stručnjaci će predstaviti osnovne mere zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa, dok će nosioci nematerijalnog nasleđa preneti svoja iskustva u savlađivanju tradicionalnog pevanja.

Radionice i programi Studio Antika će omogućiti da se iz Tamnog vilajeta iznesu znanja i veštine koje su gotovo zaboravljene. Na taj način čuvamo dragocenu baštinu za budućnost – kaže reditelj Nebojša Bradić, osnivač Antika festa.

U programu ove godine pored Bradića učestvuju: tradicionalni pevač i pedagog Svetlana Spajić, stručnjaci iz Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu, Etnografskog muzeja u Beogradu, Komisije za upis u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine Srbije, Narodnog muzeja Zaječar, Narodnog muzeja Požarevac, Muzeja Homolja u Žagubici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari