Nalepnice protiv Ratka Mladića osvanule i u Nišu 1Foto: čitalac Danasa

Nalepnice sa natpisom “Ratko Mladić osuđen za genocid” osvanule su danas na više mesta u Nišu.

“Građani neće stati – tražimo priznanje genocida“, poručili su građanski aktivisti koji su sproveli ovu akciju.

Maja Kamenov, iz Odbora za ljudska prava rekla je da je bilo je očekivano  da se sukob oko murala iz Beograda prenese i na Novi Sad i Niš.

“Da li će doći do većih sukoba, zavisi od toga hoće li neko ko je osuđeni ratni zločinac dobiti mesto u javnom prostoru ili neće. Dobro je da postoji reakcija građana koji ne žele da se osuđeni  ratni  zločinac veliča”, kazala je ona.

Ona je konstatovala da je samo lepljenje plakata koji veličaju Ratka Mladića  “očigledno bilo organizovano i da to ne treba ga shvatiti kao bezazlen ‘ad hoc‘ čin već kao organizovanu akciju sa ciljem da se jasno pošalje poruka da je ratno huškačka politika devedesetih još uvek prisutna”.

Kamenov je dodala da ukoliko se veličanje Mladića u javnom prostoru nastavi, može da se očekuje reakcija antifašista, mirovnih aktivista i građana  iz Niša .

“Samo se i nadam da će policija postupati u okviru ovlašćenja i da se neće ponoviti nasilje nad aktivistima kao što je u Beogradu bio slučaj “, rekla je ona.

Akcija lepljenja nalepnica protiv Mladića, koji je u Haškom tribubalu osuđen za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, već je krajem novembra sprovedena u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Lučanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari