Vatrometima, vojnim paradama, koncertima, izložbama i filmskim projekcijama u italijanskim gradovima juče je proslavljena stopedesetogodišnjica ujedinjenja te države. Nacionalne zastave krasile su istorijske spomenike i građevine širom zemlje u znak sećanja na ustanak u kojem su srušeni strani vladari, a slavni revolucionar Đuzepe Garibaldi predao vlast pijemontskom kralju Viktoru Emanuelu Drugom.


Svetkovine u čast rođendana moderne Italije počele su u noći između srede i četvrtka, kada su brojni građani posetili muzeje i okupili se na trgovima gde su na video-bimovima prikazivani filmovi o istoriji države. U predsedničkoj palati u Rimu organizovana je „Noć trikolora“, manifestacija kojoj su prisustvovali Italijani različitih uzrasta, zanimanja i političkih uverenja, što je trebalo da dočara jedinstvo nacije.

Posetioci su uživali u popularnim arijama Đuzepea Verdija i drugih popularnih kompozitora, a čuveni glumac Đanfranko Đanini recitovao je stihove Alesandra Manconija, čija su dela i ideje snažno uticale na buđenje nacionalne svesti četrdesetih godina 19. veka. Vrhunac svečanosti predstavljao je govor italijanskog predsednika Đorđa Napolitana, koji je čestitao rođendan svim Italijanima, što je izazvalo oduševljenje zvanica.

Uprkos svečarskoj atmosferi, mnogi obični građani i analitičari smatraju da ekonomske i kulturne razlike između severa i juga države sve više dolaze do izražaja. Ilustracije radi, dok se Sicilijanci ponose svojom umetnošću sa snažnim grčkim i arapskim uticajima, stanovnici Južnog Tirola, severne italijanske pokrajine, govore nemački jezik i gotovo svakodnevno konzumiraju kobasice.

Da stanovnicima juga ne cvetaju ruže, pokazuje i visoka stopa nezaposlenosti u tom delu države, zbog čega veliki broj tridesetogodišnjaka i dalje živi u roditeljskom domu, gde jedu makarone i druge tradicionalne specijalitete. Zbog takvog načina života dobili su nadimak „mamoni“. Za razliku od mladih „južnjaka“, njihovi vršnjaci u severnim pokrajinama poput Lombardije neretko posećuju restorane i posle završetka studija žive u sopstvenim stanovima, uglavnom zahvaljujući razvijenijoj ekonomiji.

Komentarišući razlike između pokrajina, princ Emanuel Filiberto, unuk poslednjeg italijanskog kralja Viktora Emanuela Trećeg, koji je odao počast svojim precima na svetkovini u Rimu, ocenio je da Italijani u svim delovima zemlje, ipak, osećaju da su „deo iste nacije“. Nasuprot tome, predstavnici ultradesničarske stranke Severne lige, koja podržava partiju italijanskog premijera Silvija Berluskonija Narod slobode u Vladi, odbili su da učestvuju u jučerašnjim svečanostima, ocenjujući da su stanovnici južnih pokrajina „lenji i podložni uticaju mafije“ i da bi severni delovi trebalo da dobiju autonomiju. Između ostalog, član Severne lige i poslanik Evropskog parlamenta Mario Borgecio nazvao je proslavu stopedesetogodišnjice ujedinjenja Italije „danom žalosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari