Listajući oglase prilikom kupovine polovnih automobila u ponudi se neretko mogu naći i nekadašnja vojna vozila – džipovi, terenska vozila i kamioni stari i po više od 40 godina. Reč je o zastarelim vozilima, onima koja se više ne koriste, a koje je vojska putem licitacija prodala na veliko. Danas se ona preprodaju „na malo“. Tako se u domaćim oglasima može naći ponuda terenskog vozila Pinzgauer po ceni od 1.600 do 7.000 evra, džipa „kampanjola“, odnosno Zastava AR-55 za do 3.000, dok se TAM kamioni u zavisnosti od godišta, cene između 2.500 i 5.000 evra.


Ovakva vozila kupuju se danas uglavnom za potrebe vožnje po nepristupačnim terenima, za lov, nabavku ogrevnih drva i građevinske poslove. Kako objašnjavaju prodavci, vozila se nabavljaju putem licitacija koje vojska organizuje nekoliko puta godišnje, a potom se pojedinačno prodaju na neformalnim „vojnim otpadima“ po većim cenama. Iako su ova vozila stara i po 40 godina, njihovi vlasnici kažu da su u „odličnom stanju“, da se ne kvare, a neki čak „ne mogu da veruju da je vojska prodala takva vozila“.

Miroslav iz Vranja prodaje Pinzgauera proizvedenog 1979, kojeg je dosad koristio isključivo za lov. Kaže da ga još nije prodao, ali da se javljaju zainteresovani za ovo vozilo i da najčešće nude zamene, kao, na primer, za kombi. „Može svaka provera na terenu i kod majstora. Poseduje i vebasto, reduktor, dupla vuča, blokade deferencijala, sve odlično radi. Može zamena za jeftinijeg terenca. Vredi pogledati“, navodi Miroslav u oglasu.

Goran Ljubić iz Leskovca, inače član Udruženja lovaca u Crnoj Travi, takođe u oglasima nudi Pinzgauera, koji mu je služio za lov, ali ga još nije prodao. Mnogi na jugu Srbije, kaže on, ovo vozilo koriste i za izvlačenje drva za ogrev, „jer njima možeš da se spustiš gde hoćeš“. Ljubić navodi i da mu se nedavno javio potencijalni kupac kojem Pinzgauer treba za privatnu firmu koja se bavi čišćenjem snega.

– Ne kvari se, to je čudo od vozila. Šteta što ga je vojska prodala. Njime možete da se vozite i uz banderu, uza zid, gde hoćete – objašnjava Ljubić za naš list.

Skoro identične informacije daju i prodavci „kampanjole“, odnosno Zastave AR-55, koje je Danas kontaktirao putem oglasa na internetu. Stanko Ranković iz Valjeva tako tvrdi da je vozilo kupio pre četiri godine na vojnom otpadu, a da je prethodno kupljen u veleprodaji licitacijom od vojske.

– Isključivo sam ga koristio za odlazak u planine sa prijateljima, s kojima svake nedelje idem na putovanja po Srbiji. Iako je 1961. godište može da prođe svuda, nema ograničenja u terenskoj vožnji i pritom ne moram da razmišljam da li ću ga ogrebati. Dosad ga, inače, nisam nijednom popravljao – ističe Ranković.

Jedan od „oglašivača“ kampanjola džipa iz Loznice, koji je želeo da ostane anoniman, objašnjava da je ovo vozilo koristio pet godina za lov, ali da ga prodaje sada jer želi da kupi neko veće vozilo. Kako tvrdi, nabavio ga je na jednom otpadu, „ubacio mu gas“ i dosad je bio prezadovoljan.

Prema podacima iz prethodnih godina, inače, Ministarstvo odbrane prihodima od prodaje rashodovanih, nepotrebnih sredstava i opreme budžet godišnje popuni za od 100 do 200 miliona dinara. Tri do četiri puta godišnje na licitacijama se tako prodaju rashodovana i sredstva procenjena kao nepotrebna, među kojima su i kamioni, terenska vozila, inžinjerijske i druge mašine. Kako je ranije isticano u Ministarstvu, najviše cene postižu najstarija vozila, kao što je „kampanjola“ ili Zastava AR-55, koja je izbačena iz upotrebe, ali se prodaju i TAM i FAP kamioni.

Motorna vozila prodaju se uglavnom putem licitacije, za robu koja se tretira kao otpad raspisuju se tenderi i zaključuju godišnji ugovori, dok u vojnim prodavnicama mogu da kupuju svi. Mnoga od vozila koja se prodaju su u prilično dobrom stanju i ne zahtevaju velika ulaganja, dok se nakon opravki i sređivanja mogu registrovati i voziti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari