Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ocenio je da je član 18 Predloga zakona o kinematografiji kojim se predviđa da 20 odsto sredstava ostvarenih od naknada koju emiteri u skladu sa Zakonom o radiodifuziji plaćaju RRA, ista uplaćuje Filmskom centru Srbije za podsticanje domaće kinematografije, u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o radiodifuziji i Medijskom strategijom, ističe se u pismu koje je RRA uputila predsednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Jeleni Trivan.


Kako RRA dodaje, primena pomenutog člana ugrozila bi i dalji rad ovog nezavisnog regulatornog tela. Savet napominje da RRA od svog osnivanja, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, suficit uplaćuje na račun republičkog budžeta.

U obrazloženju vladinog Predloga zakona stoji da će se njegovim donošenjem obezbediti značajna dodatna sredstva za podsticanje domaće kinematografije, između ostalog, izdvajanjem 20 odsto sredstava od naknade koju emiteri plaćaju RRA i deset odsto koje javni telekomunikacioni operatori plaćaju Ratelu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pridružila su se juče apelu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) da Skupština Srbije ne usvoji vladin Predlog zakona o kinematografiji, a koji predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja RRA i Ratel naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari