Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posetio je u nedelju Beograd i još jednom naglasio podršku evropskom putu Srbije. Portugalac, koji je juče otišao u zvaničnu posetu Albaniji, Srbiju smatra stubom stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu. Nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom, Barozo je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem naglasio da je Srbija „ostvarila znatan napredak na putu evropskih integracija“, te da sa EU gradi sve jače partnerstvo.

Barozo je na čelo Evropske komisije stupio još 2004. On je nakon Žaka Delora prvi predsednik izvršnog tela EU koji je na toj funkciji proveo dva mandata. Već je izvesno da će ga naslediti nekadašnji luksemburški premijer, evropski veteran i federalista Žan-Klod Junker. Baroza pojedini kritičari doživljavaju kao „izuzetno sposobnog čoveka, ali nedovoljno posvećenog bilo čemu, koga ne pokreće novac, već moć“.

U političke vode zaplovio je još u vreme studentskih dana, i to pre „revolucije karanfila“ u Portugalu 1974. kada se pridružio levičarskom Pokretu reorganizacije Proleterske stranke, koji je napustio 1977. Tri godine kasnije postaje član Portugalske socijaldemokratske partije (PSD), stranke desnog centra. Za državnog sekretara za spoljne poslove i saradnju imenovan je 1987.

U ministra spoljnih poslova unapređen je 1992. i na toj poziciji ostaje do 1995, a za predsednika PSD izabran je četiri godine kasnije. Pošto je 2002. na parlamentarnim izborima ova partija osvojila dovoljan broj poslaničkih mesta da bi mogla da formira koalicionu vladu sa desničarskom Narodnom strankom, Barozo je postao prmeijer.

Žoze Manuel Durao Barozo rođen je 23. marta 1956. u Lisabonu. Diplomirao je prava na Lisabonskom univerzitetu, a magistrirao je ekonomiju i društvene nauke na Univerzitetu u Ženevi. Bio je docent na Pravnom fakultetu u Lisabonu, a doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu u Džordžtaunu (Vašington). Zanimljivo je da njegovo srednje ime Durao na portugalskom znači „nesalomivi tip“. Kaže da je pobornik umetnosti, te voli da započne dan uz operu ili džez. Govori francuski, španski i engleski, a služi se nemačkim. Oženjen je i ima tri sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari