Liturgije, čestitke, diplomatske igre, ratovanje 1foto FoNet Milica Vučković

Širom celog pravoslavnog sveta ponoćnim liturgijama između subote i nedelja počela je trodnevna proslava najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista.

Molitve i vaskršnja bogosluženja nisu zaustavili ratne sukobe na prostoru Ukrajine, niti diplomatske „igre“oko Srebrenice i KiM, koje zbog zabrane vlasti u Prištini u nedelju nije mogao da obiđe šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

Centrala tema Vaskršnje poslanice Sabora SPC, upućene sveštenstvu, monaštvu i vernicima je „stradanje srpskog naroda kroz vekove i revizija istorije u svetlu Predloga rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN“.

U Poslasnici se ukazuje i na sveopšte nasilje u svetu, pad hrišcanskog morala i nebrigu za bližnje, a „braći i sestrama na KiM“ upućene se tradicionalne reči podrške.

Poglavar SPC patrijarh Porfirije (Perić) prvu ponoćnu vaskršnju liturgiju služio je u Hramu Svetog Save na Vračaru. Vernike je na kraju službe pozdravio tradicionalnim vakršnjim pozdravom, uz želju da „svi budemo bolji i da vaskrsnemo kao narod zajedno sa Hristom Vaskrslim“.

Prvoj vaskršnjoj liturgiji prisustvovali su princ naslenik Filip Karađorđević, članovi nove-stare vlade Srbije : šef policije Ivica Dačić, ministri: Maja Popović, Goran Vesić, Dubravka Đedović Handanović, kao direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović.

Među zvanicama bio je i i nadbiskup beogradski Ladislav Nemet.

Večernjoj pashalnoj službi u nedelju, koju je patrijarh Porfirije služio u istoj beogradskoj crkvi prisustvovali su i borci veterani sa Košara i Paštrika.

Poglavar SPC ih je pomenuo u besedi u hramu i za njh priredio svečani prijem u Parohijskom domu na Vračaru, gde im je poklonio Sveto pismo Novog zaveta i ikonu Svetog Save.

Prema izveštajima srpskih medija na KiM, vaskršnja liturgije u manastirima SPC u južnoj srpskoj pokrajini nikada nisu bile posećenije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) prvu vaskršnju litgiju služio je manastiru Gračanica, kojoj su pored vernika prisutvovali i ambasador Majkl Davenport, šef misije Oebsa u Prištini i predstavnici lokalnih samouprava.

Na prvi dan Vaskrsa Srbi na KiM posebno su bili pominjani ne samo u prazničnim čestitkama državnih zvaničnika Srbije, već su ih se setili i predstavnici vlasti u Prištini.

„Pravoslavnim vernicima i našim sugrađanima želim srećan praznik, uz želje za novi početak, oživljenu nadu i ojačanu veru.

Neka vam duh Vaskrsa podari blagostanje, zdravlje, sreću i da u istima uživate sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti u saopštenju dostavljenom medijima na srpskom jeziku.

Za praznike se slavi i kulturni i verski suživot kosovskog društva, u kome svi građani svih vera, bez razlike, mogu da žive zajedno u miru i blagostanju“, poručio je Aljbin Kurti, kosovski premijer, u saopštenju na srpskom jeziku.

Srbima na KiM Vaskrs sa čestitali: predsednica Kosova Vjosa Osmani porukom „Srećan Uskrs“ na albanskom, srpskom i engleskom, prvi čovek kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca samo na albanskom preko Fejbuka, šef policije Dželjaj Svečlja trojezičnom porukom na albanskom, srpskom i engleskom. Čestitke lidera najvećih opozicionih partija kosovskih Albanaca bile su na albanskom jeziku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj čestitao je Vaskrs: „pravoslavnim Albancima, Autokefalnoj pravoslavnoj Crkvi Albanije i Svetom sinodu“, a potom i „sugrađanima na Kosovu i članovima međunarodnih institucija“.

Svim pravoslavnim hrišćanima čestitke su stigle iz Unmika i diplomatskog kora u Prištini.

Vežba „Zlatna sablja“ u Prištini
Kfor, Euleks i KPS najavil su za danas, treći dan pravoslavnog Vaskrsa, zajedničku vežbu u kampu „Vrelo“ u Prištini, čii je cilj „provera njihove sposobnost da primene zajedničke procedure upravljanja krizama u različitim bezbednosnim scenarijima“. Vežba se zove „Zlatna sablja 2024“, saopšteno je juče iz Kfora, uz isticanje da je „to odraz dugogodišnje saradnje i posvećenosti podršci trajnoj bezbednosti širom Kosova, za dobrobit svih zajednica“. „Ujedinjujući naše snage i sposobnosti, pokazujemo našu spremnost da se suočimo sa izazovima i našu posvećenost očuvanju regionalne stabilnosti“, naglašavaju u Kforu, koji tvrdi da „nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, zasnovan na Rezoluciji 1244 SB UN“.

Đurđevdan
U ponedeljak drugog dana Vaskrsa u SPC i drugim pravoslavnim crkvama koje vreme računaju po julijanskom kalendaru proslavljen je Đurđevdan, praznik Svetog Georgija Pobedonosca. Prazničnu liturgiju u Sabornom crkvi u Prizrenu, pospećenoj Svetom Georgiju, povodom hramovne slave služio je vladika Teodosije. „Ovo je veliki dan što smo mi danas ovde i svi koji odu sa ovog mesta danas neće biti isti – biće obogaćeni duhom, osvešćeni i sigurno će poželeti da ponovo dođu. Samo na taj način možemo sačuvati sebe i svoju veru, svoje svetinje i naše sveto Kosovo i Metohiju“, poručio je vladika Teodosije.

Carigradski patrijarh poziva na mir
U besedi na prvoj vaskršnjoj liturgiji carigradski patrijarh Vartolomej (Arhontonis) pozvao je na „mir zasnovan na pravdi, pomirenju i solidarnosti ne samo na ratom razorenom Bliskom istoku, već i u mnogo napaćenoj Ukrajini“. On je naglasio da i na „tom duhu Carigradska Majka crkva podržava razmenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, jer ova inicijativa, koja se javlja povodom Vaskrsa, naglašava duboku vezu između božanskog mira darovanog odozgo i težnje da mir obuhvati ceo svet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari