bekim fehmiuFoto arhiv Jugoslovenske kinoteke

Festivalska publika 17. Belodcsa imaće priliku da vidi dugometražni dokumentarni film „Bekim Fehmiu“ kosovskog reditelja Valmira Tertinija, posvetu najvećem jugoslovenskom i albanskom glumcu 20. veka, na premijeri koja je zakazana u četvrtak, 23.maja u 19 h, u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj ulici.

Ovaj dokumentarac prikazuje se u okviru programa Posebne projekcije, a posle premijere u Tirani septembra prošle godine, na ovogodišnjem Beldocsu doživeće regionalnu premijeru. U 66 minuta film oživljava izuzetnu životnu storiju veličanstvenog glumca, najslavnijeg sa ovog prostora koji je dostigao svetsku karijeru, a kako je najavljeno, ova priča nema naraciju – o Bekimu svedoče 22 sagovornika.

Posveta veličanstvenom glumcu koji je dostigao svetsku slavu, i sa ovog sveta otišao kao samuraj: Dokumentarac "Bekim Fehmiu" 1
Foto promo 17. Beldocs

Pored njegove supruge, glumice Branke Petrić i brata Arsima, u filmu govore reditelji Puriša Đorđević, Goran Marković, Ivana Vujić, Fadil Hysaj, Piro Milkani…, kolege Olivera Katarina, Branisllav Lečić, Enver Petrovci, Eleonora Đorđi, Drita Krasnići, Timo Floko, Roza Anagnosti, Rade Šerbedžija…, filmski kritičari Milan Vlajčić, Gani Mehmeti, Miljenko Jergović…, kao i brojni prijatelji. Film je sniman u Beogradu, Prizrenu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Tirani, Skadru, Rimu.., na tri jezika, albanskom, srpskom i italijanskom.

Uz nagrađivanog mladog kosovskg reditelja Valjmira Tertinija koji je i koscenarista, u autorskoj ekipi su poznati prizrenski i beogradski novinar i publicista Fahri Musliu, po čijem je scenariju snimljen ovaj dokumentarac, direktor fotografije Endi Hoxha, montažer Afrim Peposhi, a originalnu muziku su komponovali Miljenko Bistrović, Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić.

„Zanimljivo“ je da zvanični Beograd (Filmski centar Srbije) i Priština (Centar kinematografije), uprkos velikim naporima reditelja, kako je svedočio, nisu učestvovali u finansiranju i stvaranju filma „Bekim Fehmiu“. Iza ovog dokumentarca stoje Jaklid Gace u ime albanske producentske kuće Cinemania iz Tirane, Centar nacionalne kinematografije Albanije, kosovski VivFilms. Fondacija za Otvoreno društvo u Beogradu i Prištini, opština Prizren i pojedinci, poštovaoci legendarnog glumca.

Bekim Fehmiu je rođen u Sarajevu (1936), studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića. Igrao je u više od 40 jugoslovenskih filmova, a izrazite uloge zabeležio je u ostvarenjima Crnog talasa, sarađujući sa Kokanom Rakonjcem, Markom Babcom, Mićom Popovićem, Jovanom Živanovićem, Purišom Đorđevićem, Živojinom Pavlovićem…

Vrata svetske karijere otvorilo mu je remek delo „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića (Gran pri kanskog žirija 1967, nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara, Nominacija za Zlatnu palmu, Zlatni globus i Oskar…), lik Belog Bore s kojim je Bekim ušao u filmske antologije i osvojio nominaciju za Zlatnu palmu za najboljeg glumca.

Naslovna uloga u italijanskoj seriji „Odisej“ preporučila ga je za velike holivudske produkcije, Bekim je bio prvi glumac iza „gvozdene zavese“ koji je u vreme komunizma snimao na zapadu, a igrao je na sedam jezika. Svetsku popularnost donela mu je uloga legendarnog plejboja Porfirija Rubiroze u „Avanturistima“ Luisa Gilberta. Tokom izuzetne karijere sarađivao je s Dinom de Laurentiisom, Džonom Hjustonom…, bio je partner svetskih zvezda, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Irene Papas, Dirka Bogarda, Širli Meklejn, Kendis Bergen, Šarla Aznavura, Klaudije Kardinale, Brižit Bardo…

Bekim Fehmiu zabeležio je svoj život u memoarskoj knjizi „Blistavo i strašno“, a otišao je sa ovog sveta kao samuraj – 15. juna 2010. izvršio je samoubistvo u svom stanu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari