Proslava Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru 1Foto: Pixabay / Couleur

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Crkvena učenja kazuju da je Isus raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Uskrs je, prema verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Odatle je potekla u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Prema odlukama Nikejskog sabora 325. godine, koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Vaskrs može biti u razmaku od 35 dana, najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru, to je period od 22. marta do 25. aprila. Zbog toga je Vaskrs pokretan praznik i praznuje se tri dana.

Rimokatolička crkva je taj princip napustila 1583. godine, uvela je određene modifikacije u odnosu na princip Nikejskog sabora, a to su prihvatile, tačnije nasledile, protestantske zajednice.

Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje. Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, smatra se „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služi danas misu u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Device Marije.

U Uskršnjoj poslanici rekao je da je godinu u svetu obeležila pandemija korone i upozorio da čovečanstvo koje je zbog nje „gotovo doslovce kleklo“, ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama.

Kako je poručio, ono može „napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha“.

„U kriznim štabovima ovog sveta nema mesta za ‘Duh’ za ono duhovno, za ono što je čoveku kao religioznom biću, istinski bitno. Za ‘Duh’, dakle, koji jedini stvara kulturu i trajne civilizacijske tekovine…a to su upravo dostojanstvo i kvalitet svih uzajamnih odnosa, i brižna ljubav svih nas za sve nas, i za javno i opšte dobro“, rekao je nadbiskup Hočevar.

Kako je poručio, svi „treba da ispovedimo svoj opšti greh: sve dok u svojim planovima isključujemo prisustvo svog duha i Božjega Svetog Duha, ne možemo dosegnuti celoviti pogled na čoveka kao takvog, na odnose u društvu, pa ni na sveukupno zdravlje društva i pojedinaca“.

On je naveo da su proteklih decenija, mediji i časopisi, i naučna glasila, izveštavali o veličanstvenim rezultatima nauke i inovativnim naučnim otkrićima, i u mnogim laboratorijama naučnici su počeli „čak krojiti čovekovu sudbinu“, po pitanju pola deteta, boje očiju ili izgleda.

„Da li je onda moguće da u ovom ‘pobedničkom’ svetu nauke i razvoja, sićušni, nevidljivi virus kovid-19 zakoči celokupan naš progres i uspeh, i blokira nam ekonomiju“, upitao je Hočevar, dodajući da mu nije „do toga da ovde neodgovorno licitira, izvodi jeftine zaključke ili se bavi nekakvim teorijama zavere“.

On je naglasio da svi „moramo ponizno priznati: ovaj naš tako privlačni, vidljivi i opipljivi svet doslovno nas je ulovio u sopstvenu zamku“, i „to zato što pretežno živimo tako kao da stvarno i jedino postoji samo taj vidljivi, opipljivi i materijalni svet“.

Kako je rekao, „narodi i države ulažu divovske napore za telesno zdravlje i telesnu lepotu, a o čovekovom, pak, duhu, danas se ne govori mnogo“.

„Čovečanstvo, dakle, ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, samo željom za profitom, samo željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama. Čovečanstvo može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha“, naglasio je Hočevar.

Srpska pravoslavna crkva, koja vreme meri po starom, julijanskom kalendaru proslaviće Uskrs ove godine 2. maja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

28 reagovanja na “Proslava Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru”

 1. Ne radi se o Uskrsu po Gregorijanskom kalendaru. Razlika Gregorijanskog i Julijanskog kalendara je konstantna (13 dana u ovom i proslom veku), a razlika 2 uskrsa nije. Zasto? U pitanju su dva nacina racunanja, jedan koji koristi istocna crkva i drugi koji koristi zapadna crkva. Razlika u kalendarima nije razlika u veri, dok je razlika u nacinu racunanja Uskrsa jeste. Npr. Grci su pravoslavni iako se sluze Gregorijanskim kalendarom (za nepokretne praznike), jer Uskrs i pokretne praznike slave kad i ostali pravoslavni. Toliko mogu da saznaju cak i novinari, ako se malo potrude…

  • Sve pavoslavne crkve osim srpske i ruske racunaju po Novojulijanskom ili Milankovicevo kalendaru a ne Gregorijanskom !

   • Po julijanskom računaju jerusalimska, ruska, srpska, gruzinska i grčki starokalendarci. Osnovna razlika kod računanja Uskrsa/Vaskrsa između katoličke i pravoslavnih crkava je u tome što katolički Uskrs može biti i pre Pashe, a pravoslavni Vaskrs ne može (izuzetak su pravoslavni Finci).

 2. Zgrozio sam se kada je na naslovnoj strani Danasa bila čestitka vernicima koji „obeležavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru“ i taman sam hteo da istaknem da to nema veze sa kalendarom već sa crkvenim kanonima kada sam video da je to već uradio drugi čitalac (ako je tačan datum u komentaru, još prošle godine). „Gregorijanci“ pravoslavne vere obeležavaju Uskrs kao i „julijanci“, ove godine u sledeću nedelju. Molim vas, nemojte u prazničnim broju da ponocite grešku prilikom čestitanja.

  • Dokle obmanjivati narod izmisljenim pricama ? Kajav zemljotres, kakav andjeo ? Isus je izmisljena tvorevina popova.

   • Bm, moram da vas dopunim!!, Isus je tvorevina Jevreja, koji 2000god zaradjuju na njemu, ali i plase nas!! Ako ne verujes u mene tebe ceka strasni sud!!I ja treba celog zivota da cekam taj sud!! Kakve veze nasi stari Sloveni imaju sa Jevrejima?? Obrezanje i ostale gluposti!! Ali sta ces!!…

 3. Naslov je potpuno kontradiktoran u odnosu na tekst. Nacin odredjivanja dana Uskrsa nije vezan za kalendar. Evo, Rumunska pravoslavna crkva sledi gregorijanski kalendar a Uskrs im je po pravoslavnom racunu, kao i u Srpske pravoslavne crkve.
  Aj, nekako, ako moze, promenite taj naslov.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.