Oglasio se Boris Tadić o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u UN 1foto FoNet Zoran Mrđa

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije u dva mandata, sada lider opozicione SDS, ocenio je da je 23. maja usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici u GS UN, bez potrebnog legitimiteta.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici jeste danas usvojena, ali odnos glasova u Generalnoj skupštini UN pokazuje da usvajanje ove rezolucije nema potreban legitimitet, napisao je Boris Tadić u objavi na mreži Iks ubrzo posle glasanja u međunarodnoj organizaciji.

Oni koji slave na ovakav način usvojenu rezoluciju su ne samo zloupotrebili i politizovali žrtve Srebrenice, nego su i otvorili opasan istorijski presedan – od danas, po prvi put u istoriji, pitanje zločina genocida uvek može biti predmet diskusija, politizacije i oportunističkih tumačenja, dodao je Tadić.

Takav presedan svakako ne vodi pomirenju, već postaje mogući osnov za podgrevanje konflikata širom sveta do tačke ključanja. Procedura za usvajanje ove rezolucije, nažalost, nije podrazumevala uključivanje svih potrebnih elemenata i aktera od početka u svrhu postizanja konsenzusa, već je suprotno tome doprinela podeli sveta na ovoj temi, naveo je bivši predsednik.

Umesto konsenzusa povodom teme sećanja na žrtve, danas imamo podelu sveta povodom teme genocida, zaključio je Tadić.

U vreme Tadićevog mandata Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari