Država nema na probleme finansiranja visokog obrazovanja: Šta će Univerzitet u Beogradu preduzeti od 1. juna? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Univerzitet u Beogradu i fakulteti u njegovom sastavu saglasili su se da će od 1. juna isplaćivati, odnosno izmirivati obaveze po osnovu stalnih materijalnih troškova, samo u visini iznosa sredstava dobijenih od strane Ministarstva prosvete za ovu namenu.

Ovaj zaključak usvojio je Senat Univerziteta u Beogradu nakon što je na poslednjoj sednici konstatovao da nijedan od zahteva koji su u februaru uputili nadležnim institucijama u vezi sa rešavanjem problema finansiranja visokog obrazovanja nije ispunjen.

“Univerzitet u Beogradu će odluku o preduzimanju daljih mera u cilju rešavanja svih navedenih pitanja razmatrati na sednici koja je planirana za 12. jun. Pre sednice biće upućen poziv za sastanka predsedniku Vlade Srbije i predstavnicima nadležnih ministarstava. Od ishoda sastanka zavisiće dalji pravac rešavanja usvojenih zahteva”, navodi se u zaključku koji je objavljen na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Kako je Danas pisao, fakulteti prirodno-matematičke grupacije su za sada odustali od mogućnosti da zatvore zgrade jer su u teškoj materijalnoj situaciji i ne mogu da plate sve troškove.

Ministarstvo prosvete uplaćuje tek manji deo novca iako je po Zakonu o visokom obrazovanju obavezno da finansira rad visokoškolskih ustanova koje je država osnovala.

Fakulteti se snalaze tako što troškove plaćaju većim delom od sopstvenih sredstava, ali nisu svi u istom položaju jer po ovom osnovu zarađuju različite sume.

Dodatni problem je to što su propisi koji uređuju pitanje raspolaganja sopstvenim prihodima u koliziji, a država do danas nije uradila ništa da problem reši.

Svi apeli Univerziteta da se konačno reše problemi finansiranja visokog obrazovanja ostali su bez reakcije Vlade i ministarstava prosvete i finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari