Zastava je simbol ponosa, a ne ogrtač za sakrivanje sramote: Sagovornici Danasa o članovima Vlade koji su ogrnuti zastavama čekali ishod glasanja u Njujorku 1foto EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

„Vašarska predstava, sramna i ponižavajuća. Tužan folklor namenjen domaćoj javnosti, kako bi se prikrio slom spoljne politike. Zastava je simbol ponosa, a ne ogrtač za sakrivanje sramote. Crno nam se piše“.

Ovako neki od sagovornika Danasa komentarišu članove vlade Srbije, ogrnute državnim zastavama, dok iz Predsedništva Srbije, a ne iz Nemanjine, prate sednicu u UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali i njihov potonji zajednički „srećni selfi“ po izglasavanj rezolucije.

Čini se, ipak, da su komentari sagovornika Danas dosta blaži i umereniji neko komentari na društvnim mrežama u kojima građani oštro reaguju, na vladin performans,ali i na zloupotrebu državnih simbola.

„Sajam ludaka“, „Struka je na ovo zanemela, kapaciteti su ograničeni“, neki su od reklo bi se umerenijih komentara na X mreži, gde građani primećuju nezainteresovanost potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina, dok se u Njujorku , „donsi „sudbonosna odluka o njegovom srpskom svetu i brani naš ugled. Ima i komentara na nonšalanciju Ivice Dačića, ministra policije koji kucka poruke „dok se predsednik slama u Njujorku“. Primećuju i da ministri, Milan Krkobabić i Nikola Selakovićnisu ogrnuti zastavom, uz komntare da je ponestalo matrijala.

Sejdinović:Da je čovek vernik, pomislio bi da ispaštamo zbog velikog greh

„To je unapred isplanirana predstava za one sa najjeftinijim ulaznicama, koji su temeljno raspamećeni i emotivno rastureni, pa nisu u stanju da razumeju nebeske razmere licemerja, cinizma i bahatosti Vučićevog režima. Njima se zastave i „prodaju“, prkoseći istovremeno protivnicima. Sve što se po svetu nahodi, pa i Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koristi se za unutrašnje potrebe, u ovom slučaju – konkretno za lokalne izbore 2. juna“, smatra novinar Nedim Sejdinović.

Prema njegovim rečima, Vučić se, kao i obično, konstruiše kao veliki borac za Srbiju, džinovski patriota, menjaju se teze, falsifikuje prošlost i sadašnjost, uz jezivu zloupotrebu medija, zemlja se deli na izdajnike i „vučićevce“…

„Ono što se i ovim povodom mi kao društvo moramo zapitati jeste šta je to što je dovelo do ovako besramnog režima, kako je moguće da u ovoj zemlji postoji tako mnogo ljudi koji zarad interesa gaze sve pred sobom, pa i svoje elementarno samopoštovanje. To se odnosi na mnoge profesije, a o režimskim medijima i novinarima čovek odavno nema reči. Ako je ova vlast ogrnuta zastavama – slika i prilika građana ove države, crno nam se piše. Da je čovek vernik, pomislio bi da ispaštamo zbog velikog greha“, ističe Sejdinović.

Stojković: Demonstracija patriotizma poprimila elemente banalnosti i cirkusa

Komentarošući forografiju ministara ogrnutih državnim zastavama profesorka Biljana Stojković kaže da je sve to nalik vašarskoj predstavi , koja je sramna i ponižavajuća.

„U Vučićevoj izvedbi svaka demonstracija tzv. patriotizma poprima elemente banalnosti i cirkusa, jer to je jednostavna slika, a bez ikakve sadržine. Supstanca patriotskih činova bi morala biti unapređenje društva u etičkom, socijalnom i statusnom smislu u međunarodnoj zajednici, a mi prisustvujemo brukanju i lošem glumatanju usmerenom ka zaluđenoj unutrašnjoj javnosti. To je blamantno i nikako patriotski sa jednostavnim ciljem – čuvanje vlasti jednog čoveka“. ocenjuje sagovornica Danasa.

U četvrtak smo, kako kaže, prisustvovali potpunoj degradaciji društvenih temelja, samo da bi „ta nemoralna osoba mogla da vlada“ i ne vidim načina da se taj trend preokrene sa ovim režimom.

„Srozavamo se sve niže i sve intenzivnije. Verbalna zamena poraza sa pobedom, morala sa nasiljem i mržnjom, solidarnosti sa sebičlukom, javnog interesa sa individualno lukrativnim jeste užasna nepatriotska zloupotreba društvenih vrednosti i simbola zarad vladanja. U ovoj tragikomičnoj predstavi sadržano je sve to – mučko ubijanje države i društva. Ja sam duboko zgrožena činjenicom da je Aleksandar Vučić spreman na apsolutno svaku nepodopštinu i blamažu. Nema kod njega materijala za odgovornog državnika. Za njega je primereno reći da je spreman da vlada i na pepelu države. Dovoljno je da ga pokrije zastavom“, napominje Stojkovićeva, kopredsednica stranke Zajedno.

Grbović: Poraze sakrivaju ogrtanjem zasatave

I Miloš Parandilović, lider Novog lica Paradilović smatra da slika članova vlade ogrnutih zastavama koja je poslata u svet predstavlja tužni folklor, namenjen domaćoj javnosto, kako bi se predsednik Srbije predstavio kao žrtva.

Podseća da se , osim članova vlade i predsednik ogrnuo zastavom u UN i da je taj njegov performans izazvao podsmeh celog sveta. Napominje i da je istovremeno i svakog Srbina koji drži do sebe naterao je da se oseća poniženo, bedno i tužno.

„Epilog Vučićeve politike je sve go poraz do poraza koji se preko kontrolisanih medija predstavlja kao pobeda. Naprednjačka horda koja je stasala uz Šešelja, trajno je unakazila finansijski, moralno i duhovno ovu zemlju i ukrali su nam ceo jedan vek. Svako pojavljivanje Vučića u međunarodnim smotrama je jedna velika blamaža i pokazuje svu njegovu nemoć kao državnika. I pošto je u svetu ponižen onda svoje frustracije leči na građanima ove otete zemlje, koju je zarobio i cedi sve iz nje kao suvu drenovinu. Zato opozicija mora da učini sve da smeni zlo i oslobodi Srbiju. Tek tada ćemo videti pravu razmeru apokalipse u koju nas je Vučić gurnuo“, navodi lider Novog lica Srbije.

I Radomir Lazović, lider ZLF ocenjuje da su to sve lažne patriote, sa lažnim suzama u jeftinoj, ponižavajuće lošoj predstavi za domaću publiku. Dodaje da će u istoriji srpskog poniženja od strane SNS-a ostati zabeležena ova zloupotreba zastave kojom su ogrnuti statisti u toj farsi.

„Kao što su političku odgovornost za sprovođenje ideologije “Velike Srbije” koja je inspirisala brojne zločine tokom 90-ih pokušali da prebace na narod podmećući tezu o “kolektivnoj odgovornosti”, tako i sada svoje poraze pokušavaju da sakriju ogrtanjem zastavama. Naša zastava jeste i treba da bude simbol ponosa, a ne ogrtač za skrivanje sramote i poraza“, objašnjava Pavle Grbović , lider PSG-a za Danas, a diplomata Srećko Đukić kaže da se patriotizam iskazuje u školi, na njivi, u fabrici, a najmanje busanjem u grudi i zavijanjem u zastave za govornicom, bilo gde da se ona nalazi.

Đukić: Pumpanje“, patriotizma tera nas da pomislimo da smo u Termopilima

Sa zastavom, za govornicom, kako kaže, demonstrira se mudrost državne politike koja državu provodi kroz Scile i Haribde. Ne vređaju se druge države, bez obzira koliko boli, jer može još više da boli. A naš brod odavno plovi tom uskom maršrutom, punom grebena, da joj se kraj ne nazire.

„Nisam pristalica svakodnevnog pozivanja na patriotizam. Naprotiv. Postoje momenti kada se patriotizam demonstrira.. Inače, svakodnevna upotreba dokaz je deficita argumenata i postojanja kratkovide, a ne vizionarske politike. Ne mislim da je onaj ko se svakog dana, na svakom mestu, busa u „junačke“ grudi, a zastavom briše vrelo čelo, veći patriota od bilo kog drugog građanina. Jer onda su oni građani prvog privilegovanog reda, a svi ostali plebs? Takvo „podizanje“, navijačko „pumpanje“, patriotizma tera nas da pomislimo da smo u Termopilima, ili zaista jesmo, samo ne smeju da nam kažu pa treba sami da zaključimo“, napominje Đukić.

Prema njegovim rečima suštinski, vlast očito nema odgovarajuću (spoljnu)politiku koja bi mogla da odgovori na nagomilane probleme pred kojima se kao društvo nalazimo, iz dana u dan. Zato se podižu tenzije u društvu i proglašava svaki novi dan za dan „D“.

„Posebno zabrinjava slom spoljne politike, jer kako reče predsednik Srbije on je u Njujorku zabio ekser u kovčeg, bez mudrosti napadajući države i državnike oko sebe i Srbije po Evropi i svetu koji ne misle isto. Kao da je to njegova opozicija u Srbiji kojoj može da radi šta hoće bez posledica“, zaključuje Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose.

Anđelković: Vučić priremio veliku zastavu za pokrivanje kovčega sa srpskim nacionalnim interesima

Da je Orvel bio u prilici da vidi ponašanje Vučića i njegovih doglavnika, sigurno bi , kako kaže Dragomir Anđelkovć, politički analitičar, napisao: „Izdaja okićena zastavama je patriotizam, a patriotizam je klicanje velikom vođi dok gazi nacionalne interese“.

Anđelković ističe da je Vučić dobro znao kako će se završiti njegova „epska borba“ za srpske interese u UN. Unapred je bilo jasno kakav će biti odnos snaga, ali u svom stilu pravljenja od sebe lažne junačke žrtve, cilj mu je bio da ispadne da se nadljudski bori za Srbiju i Srpsku protiv protivnika koga ne može da pobedi.

„Takav do krajnosti populistički pristup daje rezultat, jer ne baš zanemarljiv deo našeg naroda vrednuje gest, a ne delo, ceni pokušaj, a ne rezultat. To je negativan segment naše tradicije (koja ima i mnogo toga pozitivnog).i Dok nas gura u propast Vučić priprema, kako i dolikuje, veliku zastavu za pokrivanje kovčega sa srpskim nacionalnim interesima“, ističe Anđelković.

Dodaje da je u skladu sa takvim ponašanjem i to da predsednik malo patriotski maše zastavom, a malo njom briše znoj, dok mu njegovi partijski poltroni kliču, i pripremaju nove zastave da posluže kao veliki ubrusi.

„Valjda su se zato njima okitili, dok ga čekaju da se kao gubitnik trijumfalno vrati u Srbiju“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari