Đurić: Rezolucijom o Srebrenici pokušali Srbiji da stave 'žig genocida i sramote' 1foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Novi ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je danas izjavio da je izglasavanjem rezolucije u UN Rezolucije u četvrtak o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, i „negativnom političkom kampanjom“ pokušano da se Srbiji „stavi žig genocida i sramote“.

On je na otvaranju Dana Afrike i Dana prijateljstva s narodima Afrike u Beogradu zahvalio afričkim zemljama jer je 37 od 54 njih odbilo da podrži rezoluciju u UN.

„Želim da vas uverim da Srbija nikada neće zaboraviti vaše prijateljstvo i da ćemo u godinama koje dolaze ceniti sve one koji su nas podržali u ovom za nas teškom trenutku i da ćemo to imati u vidu u svemu što radimo dalje“, rekao je Đurić.

Dodao je da Srbija afričkim zemljama otvara svoja vrata, te da želi da vidi što veći broj njih na izložbi Ekspo 2027. godine.

Ministri su na početku mandata nove vlade Srbije, rekao je Đurić, dobili „jasnu instrukciju najvišeg državnog rukovodstva“ da pojačaju rad na unapređenju odnosa sa „bratskim i prijateljskim državama Afrike“.

„Sa državama Afričke unije nas deli ne samo istorija tokom koje smo pružali snažnu podršku antikolonijalnoj borbi, već nas povezuje i zajednička budućnost u kojoj ćemo da rastemo i razvijamo se zajedno“, rekao je ministar.

Đurić je najavio da će Srbija nastaviti rad na programima obrazovne, kulturne, ekonomske saradnje, „ali iznad svega u duhu emocija koje postoje i koje su snažne između naših država, možete da računate na Srbiju kao na ulaznu kapiju za Evropu“, rekao je on predstavnicima afričkih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari