Neuspeh srpske kolonizacije Kosova

Ostavite komentar


  1. Bilo bi interesantno (i vazno) cuti sto za ovo kazu veliko-srbi u Beogradu. Valjda ovo pismo Mose Pijade jasno otkriva istinu o tretmanu albanaca na Kosovu, kolonizacija albanskih nepokretnosti srpskim zivljem. Nadam se da ce vo, a dabome i mnogi drugi napisi u arkivama bivse Jugoslavije razjasniti "Kosovasko pitanje" NIkolicu, Vucici, Dacicu, i svim ostalima koji negiraju cinjenice za ovaj prostor sto oni nazivaju "Juzna Srpska Pokrajina".

  2. Mnogo što šta ne znam, ali jedno znam da je broj Srba na Kosovu sa 33-35% sveden na 1%. Kako ste vi to onda tako ugnjetavani poslednjih 100 godina?

  3. Prvo ,Od otomanske okupacije posle Kosovskog boja Srbi se masovno krecu na sever i naravno to je glavni razlog zasto nisu vecina na Kosovu.Drugo za vreme Italijanske okupacije je preko 100 porodica izbeglo sa kosova a Albanci drzali teritorije okupirane od strane Musolinija granice velike Albanije.Trece tim proteranim Srbima je copavi zagorac zabranio povratak Srbima na Kosovo a dozvoljavao tzv.emigrantima iz komunisticke Albanije naseljavanje i delio tu istu Kosovsku zemlju.Cetvrto ustvari trebalo je da bude prvo i najvaznije Sadzak ili oblast nazivana istim imenom nastaje dolaskom Turaka samim tim se vidi da je autor srbomrzac i komunista pas mu majku jebo i svim crvenim.Balkan nije ni Albanski ni Srpski ni Ilirski ni ne znam ciji zivelo tu jos kojekavih naroda nije Balkan Izrailj obecana zemlja Srbima ili Albancima jebo vam pas mater da vam jebo svima.Ko prvi djevojci njegova djevojka .Ono sto bi rekli ceracemo se mi jos nije ovo kraj filma .PS SVE PO SPISKU SVIM KOMUNJARAMA I ONIMA KOJI SE TAKO OSECEJU .

  4. Nas susjed Vlado koji je ziveo ovdje u Peci prije rata rekao je mome dedu da je njegovome dedi dodeljena zemlja u Drenici 1923 godine i da su imali dozvolu da se "brane" pred arnautima pucavsi na njih ako dolaze 100 koraka pre kuce. Poslije rata 1999 Vlado se vratio u Pozarevc i kao izbeglica dobio neke privilegije tamo. Od tada 3 njegovi sinovi rade kao Cariniki. Kucu u Peci prodao, a dolazi cesto u Pec u manastir.

  5. Osupnut sam činjenicom da su mi promakle u egzaminaciji ovog štiva ,neke finese koje je koristila Komunistička Partija Jugoslavije nisam ih uoćio pa sam ljut na sebe. Dobro je radi istine i mira među narodima da se istina plasira onakva kakva je ,bez uljepšavanja.Ja sam se bavio više razdobljem od 1878 godine kada su Albanske zemlje bile do 23km od Niša. Postoje čak i pisani dokumenti od Srpskih Intelektualaca ,pisaca i novinara koji su napisali da je protjerano 560 sela ili ti očišćeno od Arnauta.To je učinjeno zajedno u dogovoru sa Osmanskim cartvom. Moje je skromno mišljenje da ljudi u principu moraju težiti ka promicanju istine jer je to jedini način da se oslobode od grižnje savjesti što je neko u njihovo ime u nekom razdoblju istorije ućinio nekome drugome nešto barbarski.

  6. Laže Moša da su arnautima za vreme kolonizacije otimana najbolja imanja. Mojem ocu i mnogim doseljenicima je dodeljivana obična državna utrina, tj. šuma šikara koju su morali, bez ikakve mehanizacije da krče i pretvaraju u obradivo zemljište
    ošina kopilad su manipulisali nezadovoljstvom arnauta da bi ih pridobili za revoluciju tojest nasilnu smenu vlasti u bivšoj Jugoslaviji. U tome su išli dotle da su im obećali da će dobiti ne samo autonomiju nego i vlastitu državu Kosovo. Sve kasnije političke odluke i događaji su bili podređeni tom cilju: od zabrane povratka srba i crnogoraca na kosovo 45.-godine, političke likvidacije Rankovića, planskog masovnog naseljavaanje emigranata iz Albanije, žmurenje srpske i savezne vlasti na svakojake decenijske pritiske kojima su bili izloženi Srbi i ostali nealbanci, pa do izglasavanja Ustava 1974.godine. Sve priče o ugnjetavanju arnauta padaju u vodu ako se zna da su za vereme Tita imali sva prava kao jedan od konsitutitivnih naroda Srbije i SFRJ. Ali to njima nije bilo dovoljno. Valjalo je istrajati u realizaciji njihovih iridentističkih i separatističkih planova zacrtanim još osnivanjem Prizrenske Lige 1878.godine. I uspeli su u tome. Ali što rekao M.Kosovac: Ćeraćemo se još!!!

  7. Neznam gde ste iskopali taj podatak mada ne sporim da je u Kraljevini Jugoslaviji bilo ugnjetavanja albanskog življa od strane srpske vlasti. Ali navedite mi barem jedan jedini slučaj ugnjetavanja Kosovskih Albanaca u Titovoj Jugoslaviji nakon uklanjanja A.Rankovića 1966. godine. Takav primer nećete naći. A onda se postavlja logično pitanje: zašto su već 1968. godinem, a i kasnije Kosovski Albanci organizovali i izvodili masovne demonstracije u Prištini i drugim gradovima. Pitanje je retorsko jer se odgovor zna. Albanci na Kosovu su decenijama indoktrinirani velikoalbanskom iridentističkom ideologijom i nikada nisu imali iskrenu nameru i želju da se trajno integrišu u Srpsko i Jugoslovensko društvo. Jedini njihov cilj je bio stvaranje nezavisne, samostalne i etnički čiste Republike Kosovo u kojoj neće biti mesta za pripadnike drugih naroda i da se kasnije po mogućstvu pripoje Albaniji. 99-te godine su to konačno ostvarili uz pomoć zapadnih imperijalističkih i hegemonističkih sila. Ali kod Srba postoji izreka koja glasi : "ničija (sveća) nije gorela do zore". Srbija je je skoro pet vekova robovala pod Otomanskim carstvom pa se ipak oslobodila. Pa tako ne treba niko da gaji iluzije da će i današnja okupacija Kosova biti dugog veka.

  8. sa pisanjem i potezanjem ovakvih napisa i falcifikata vidi se da list danas je baš Srbiji veliki prijatelj ukoliko je ovo uopšte Kardeljev tekst onda se pitam odakle crkve i manastiri na Kosovu iz 12,13,i14-og veka ako tu nisu bili srbi.

  9. prva rečenica vaših uslova korišćenja komentara glasi " komentari koji sadrže vređanje,neprstojan govor,rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljen"a šta vi i vaša uređivačka politika radite vodite najstrašnju šovinističku politiku proiv Srpskog naroda.neverujem da će te ovo objaviti ali mi je drago bar ste ga vi pročitali.

  10. izvnjavam se u komentaru napisao sam Kardeljev tekst umsto Moše Pijade

  11. @Mark K. Shkreli, Sait Berisha itd.

    Postoje u arhivama dovoljno dokumenata koja govore o zlocinima Albanaca, otimanju imovine Srba, unistavanju srpske bastine, o nacinima na koji su Albanci postali vecina na Kosovu, o albanskim zlocinima za vreme Austrijanaca, Italije, Nemacke itd. pa vam preporucujem da i to malo proucite. Zaista nije u redu biti tako nacionalno iskljuciv i selektivan kao sto ste vi i isticati iskljucivo ono sta su radili Srbi a preskakati zlodela svog sopstvenog naroda. Mozda mozete negde da izigravate nevinasca, moralne gromade, zrtvu itd. ali ne i ovde. Ipak se znamo malo bolje.

  12. @enver

    Apsolutno si u pravu i zato ti preporucujem da se bacis malo i na izucavanje toga kako i kojim sve metodama su Albanci postali vecina na Kosovu i kako su to sve do Nisa bile ““albanske zemlje". Nesto mi govori da ces se mnog iznenaditi kada shvatis da tvoji sunarodnici nisu postali vecina lepim i pristojnim ponasanjem. Svako dobro.

  13. Pod pretpostavkom da je ovaj tekst orginal, postavlja se pitanje zašto je tak sad objavljn?
    Sve prilika navode na to da je sad odlučan politički trenutak da se narodu prezentuje surova istina.
    Drugo zašto se ne navodi iz tih istih Mošinih spisa i plan rešanja problama Srba i Hrvackoj i Bosni. Koji su zajedno sa kosovskim pianjem zabranjeni i čeka se još da se otvore.
    Sve dok se ne otvori na međunarodnom forumu celo balkansko pitanje nema ovde smirivanja strasti.
    Istina jeste teška ali ona oslobađa.

  14. @Sait Berisha

    Posto se odmah vidi da ste informisani, neindoktrirani i nadasve objektivni, bilo bi sjajno da nam ispricate nesto o odnosu i ponasanju Albanaca prema Srbima u Albaniji, na Kosovu. Kako ste to postovali prava Srba za vreme turske okupacije, kako ste im obezbedili sva prava za vreme Italijana ili Nemaca, Sigurno ima koja zanimljiva anegdota o humanom ponasanju SS divizije Skenderbeg itd. hvala vam unapred. I kojom bojom bi okarakterisali taj odnos Albanaca prema Srbima, mozda ruzicastom?

  15. Vidim da su dezurni albanski aktivisti otkrili ovaj clanak te se bacili na posao, ako treba zaraditi taj burek i jogurt. O selektivnosti komentara kao i ovog izvestaja Mose Pijade ne vredi polemisati, smesno je samo da neko misli da komunisti nisu imali svoje interese i tome prilagodjavali i ovakve izvestaje

  16. Stefane,
    Na izborima u Albaniji i Kosovu partije koje su bile za ujdinjene Kosova i Albanije jedva su dobili 4% glasova .Pa se postavlja pitanje kako možete reći i gvoriti o oalbanskom iredentizmu,separatizmi i dr. jer ovih dana , a to je tačno, albanci su želeli da budu ravnopravni sa ostalim narodima biv. Sfrj- JER ja jer sastav stav stanovništva je bio da leko povoljnije za albance na Kosovu nego u Crnoj Gori ili Makedoniji .Nema opravdanja da eto bi postojale dve države .To je bilo neodrživo nego i dalje je postojala skriena namera da se albanci iseljavaju sa svojih prostora.Pa Kosovo u pogledu perioda više bili pod turskom vlašću nego pod vlašću Srbije .
    olim moderatora da ne objavi komentare koje vređaju ,potcenjavaju i ismejavaju kao što to čine neki komentatori .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.