Bosa Nenadić, sutkinja Ustavnog suda Srbije, uputila je, povodom teksta „Ustavni sud krši Ustav“, redakciji Danasa pismo u kojem, pozivajući se na odredbe Ustava i Zakona o javnom informisanju, traži objavljivanje odgovora. Tekst odgovora prenosimo u celosti.

Dnevnom listu „Danas“ nisam davala nikakve izjave o javnosti rada Ustavnog suda Srbije.

Autor članka pod naslovom „Ustavni sud krši Ustav“, novinar B. Karović, obratio mi se u telefonskom razgovoru sa pitanjem da li sam saglasna da u prilogu koji priprema o javnosti rada Ustavnog suda koristi ( citira) navode iz knjige „O jemstvima nezavisnosti ustavnih sudova – sa posebnim osvrtom na Ustavni sud Srbije“, čiji sam autor. Knjiga je inače izašla iz štampe još početkom 2012. godine. Na njegov ponovljeni zahtev za citiranje knjige, dala sam saglasnost, uz konstataciju da na citiranje teksta svako ima pravo, verujući da će to biti učinjeno korektno.

Međutim, umesto toga, Vaš novinar je uzeo sebi za pravo da na samom početku teksta, na naslovnoj strani, napiše kako sam „kritikovala aktuelnog predsednika USS Dragišu Slijepčevića što sednice najvišeg suda u državi drži zatvorene za javnost“ i da „ukazujem da zaključak predsednika USS da se iz rada ovog suda isključe novinari i javnost krši Zakon o Ustavnom sudu i Poslovnik o radu USS“, a tek potom, na strani 5. navode se citati iz moje knjige. Razume se, boldiranje teksta je moje – iz razloga što se po prirodi profesije koju obavljam ne izražavam na način kako to stoji u tekstu Vašeg novinara, i činjenice, da bar toliko poznajem ustavno pravo, da nikada ne bih mogla izjaviti da je Ustavni sud „najviši sud u državi“, ili da „predsednik USS donosi zaključke“.

Dakle, niti sam Vašem novinaru dala izjavu pomenute sadržine, niti sam u knjizi napisala to što je stajalo na naslovnoj strani Vašeg lista, već samo ono, što je kao citat iz knjige, delom preneto u tekstu na strani 5. novina.

Kako tekst na naslovnoj strani nema uporište u mojoj izjavi, niti u mojoj knjizi, ponašanje Vašeg novinara, smatram vrlo neprofesionalnim i nekorektnim. Uz to, smatram da je time, na način koji ne priliči jednom listu kakav je „Danas“, zloupotrebljeno moje ime i moja knjiga, i naneta šteta Ustavnom sudu. Moje zalaganje za veći stepen javnosti rada USS u skladu sa Ustavom i jačanje uloge kompetentnih i profesionalnih medija u obezbeđivanju nezavisnosti US i njegove odgovornosti u izgradnji Republike Srbije kao pravne i demokratske države izneto u pomenutoj knjizi, predstavljeno je u tekstu Vašeg novinara i kao lični odnos sadašnjeg i ranijeg predsednika USS. Bez obzira na razlike u mišljenjima, povodom pojedinih ustavno-pravnih pitanja, koje postoje u svakom kolegijalnom telu, pa i USS, sa predsednikom i sudijama Ustavnog suda nikad ne komuniciram preko medija, već neposredno i na sednicama Suda.

Verujem da ćete, gospodine Panoviću, postupiti u skladu sa Ustavom i Zakonom o informisanju, kao i dobrom praksom Vaše kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari