Koliko je priprema bitna i koliko vodi ka pozitivnim ishodima i uspesima, pokazao je Organizacioni odbor i tim za Evropsku prestonicu kulture, u Svečanoj sali Gradske kuće.


Na konferenciji za novinare predstavljeni (na slici) su konkretni koraci koji su odrađeni u ovoj godini. Predsednik organizacionog odbora, dr Andrej Fajgelj prisutnima je objasnio šta je sve urađeno u proteklih godinu dana kako bi naš grad postao kandidat za Evropsku prestonicu kulture.

Kao jedan od članova Organizacionog odbora, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, obratio se prisutnima, izrazivši zahvalnost za doprinos i pomoć koje je pružio time i tako doprineo pozitivnim rezultatima i pokazao spremnost ka daljem radu za kandidatura našeg grada.

– Želim da se zajedno izborimo za naš grad. Ovo nije stranačko pitanje, već pitanje Grada i Pokrajine – rekao Vučević, naglasivši da je ovogodišnji rezultat pozitivan, ali da tek predstoji naporan rad kako bi Novi Sad postao kandidat.

Koliko truda i rada zahteva ovakav projekat, dokazao je član ekspertskog tima EPK, Mitja Čander – rekavši da je ovakva vrsta projekta najveća u oblasti kulture.

– Ovo nije samo festival eminentnih događaja, već se radi o veoma značajnom kulturnom doprinosu za naš grad. Iduća godina biće ključna za nas i naš rad na ovom projektu – rekao je Čander.

Od februara se studiozno radilo na projektu. Organizacioni odbor i tim osmislili su i realizovali niz projekta usmerenih ka dobijanju podrške šire javnosti. Prema rečima predsednika organizacionog odbora dr Andreja Fajgelja, tim koji radi na ovom projektu pre svega se detaljno pripremao za dalji rad.

– Da bi se ovaj projekat sproveo, bilo je potrebno učešće građana. Ostvarili smo interakciju sa njima pitajući i dozvolivši im da na neki način sugerišu i učestvuju na realizaciji – rekao je Fajgelj, dodajući da tim koji radi ima veoma ozbiljne namere kako bi konačan ishod bio pozitivan.

Organizacioni odbor i tim za Evropsku prestonicu kulture u ovoj godini realizovali su učešće građana, kao i promociju kulture ispunjavajući stroge kriterijume koje je pred njih postavio Evropski savet i parlament.

U narednoj godini, tim koji radi na ovom projektu ima pred sobom niz strateških ciljeva koje treba da realizuju kako bi naš grad postao kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Bogatstvo i prednosti različitosti

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, ujedno je i član Organizacionog odbora inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture. Grujić je juče istakao važnost saradnje svih struktura na ovom važnom projektu. „Kandidatura nije važna samo za grad Novi Sad, ili samo za Vojvodinu. Ukoliko Novi Sad dobije ovu titulu 2020. godine, to će biti najvažniji projekat i za celu zemlju. To će biti izuzetna prilika da čitavoj Evropi, kroz različite aktivnosti koje traju tokom cele jedne godine, pokažemo koliko bogatstvo različitosti ovde negujemo jer smo zaista specifični i jedinstveni po tome što na ovom prostoru žive pripadnici 26 nacija, istakao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari