Brada „do kolena“ na licu Dirka Novickog, potpuno atipična kada je u pitanju stil nemačkog asa, otišla je u istoriju odmah nakon meča, tačnije trijumfa Dalasa protiv Nju Orleansa (107:89).

Novicki je, u dogovoru sa Vinsom Karterom i Krisom Kejmanom, uspeo da održi obećanje da se neće obrijati sve dok Mavsi ne dođu do polovičnog učinka kada je reč o odnosu pobeda i poraza. Dalas je upravo pobedom nad Hornetsima došao do skora od 40 pobeda i poraza, što je Novickog posebno obradovalo, pošto je odmah još u svlačionici obrijao bradu koja mu očigledno nije prijala. Dirk će duel sa Nju Orleansom posebno pamtiti po tome što je upravo na tom meču postigao više od 25.000 poena ujedno postavši 17. strelac u istoriji NBA lige. Iako je u najvećem gradu Teksasa još od 1998. godine, nemački as verovatno ne pamti turbulentniju sezonu, pre svega na ličnom planu, s obzirom na to da je zbog povrede kolena dugo bio van terena. Dalas u tom periodu nikako nije uspevao da pronađe ritam, dobitnu petorku. Trener Rik Karsli pokušao je prvo sa Darenom Kolisonom na mestu pleja, a zatim ga je zamenio sa veteranom Majkom Džejmsom, što je zaista bilo iznenađenje, naročito ako se zna da je Kolison bio startni plej Indijane pre dolaska u Mavse, kao i da je na univerzitetu UCLA bio prvo rešenje ispred Rasela Vestbruka, današnje zvezde Oklahome Sitija.

Novicki je povratkom na parket takođe dosta dugo pokušavao da nadomesti vreme provedeno po raznim bolnicama u toku rehabilitacije. Nakon Ol-star vikenda počeo je da beleži polje partije, uveren da mu brada neće promeniti lični opis.

– Ovo je trajalo predugo. Žena me je prestala ljubiti još negde u februaru. Sjajno je obrijati se nakon toliko vremena. Iako nećemo igrati u plej-ofu, ponosni smo na sebe jer smo se vratili u pobednički ritam posle očajnog prvog dela sezone. Pobedili smo u nekim velikim mečevima, a i one koje smo gubili, učinili smo neizvesnim i zanimljivim – naveo je Novicki, poznat po skromnosti, iako je prema opštem mišljenju najbolji košarkaš u istoriji Dalasa. Nemac je prvi Evropljanin koji je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Lige. Uspeo je da 2011. sa Dalasom postane prvak NBA, ispunivši san svom predsedniku Majku Kjubanu. Jedini je igrač koji je u sezoni imao više od 100 blokada i postignutih 150 trojki, kao i jedan od svega četiri igrača u istoriji lige koji su u plej-ofu prosečno beležili 25 poena i više od 10 skokova. Italijanska „Gazeta delo sport“ proglasila ga je u čak pet navrata za najboljeg evropskog košarkaša, a Novicki je zapravo jedini igrač van SAD koji je dobio „Nejsmitovu nagradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari