Novosadska inicijativa "Digni gard, odbrani grad": Pretvorite zapuštenu kasarnu u studentski dom 1Foto: G. Nonin

Iz inicijative „Digni gard, odbrani grad“ kažu da Novi Sad mora da počne da razmišlja kako studentima obezbediti normalne cene smeštaja koje su otišle u nebesa poslednjih meseci. Rešenja kažu postoje, a jedna od ideja koja je ranije predlagana je da se zapuštena kasarna „dr Rudolf Arčibald Rajs“ renovira i od nje napravi studentski dom.

„Ovaj grad, kao jedan od regionalnih univerzitetskih centara, ima preko 50.000 studenata i tek nešto više od 2.500 mesta u studentskim domovima. Mnogo je studenata koji su prinuđeni da rade teške poslove kako bi sebi obezbedili školovanje i iole pristojan život. Mnogi od njih odustanu od studiranja zbog nedovoljnih novčanih sredstava. Moramo početi da razmišljamo o jednakim šansama i o obrazovanju mladih. Za početak, neophodno je obezbediti im dostojanstveno stanovanje“, kažu iz ove inicijative.

U Novom Sadu postoje mnogi vojni objekti koji danas ne služe ničemu. Jedan od njih je nekadašnja kasarna „dr Rudolf Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici. Ovaj objekat je još 2009. godine proglašen viškom vojne nepokretnosti, dok se 2016. godine pominjala mogućnost preuzimanja ovog objekta od strane grada i njegove prenamene.

Postoji i odluka Skupštine Grada Novog Sada iz novembra 2021. godine, kojom se planira prenamena postojećeg zdanja u objekat za delatnosti kulture, poslovanja, obrazovanja i turizma, ali i otvorena mogućnost da se na delu ovog čitavog kompleksa grade stambeno-poslovni prostori.

„Pored toga što gradska vlast očigledno nema predstavu šta će tačno raditi sa ovim objektom, važno je naglasiti da su delovi ovog kompleksa građeni krajem 19. veka i da je ovo jedan od važnih kulturno-istorijskih spomenika, arhitektonsko i kulturno nasleđe starog Novog Sada. A s obzirom na to da objekat ima oko 7.200 kvadratnih metara, te da je više nego neophodno napraviti dodatni prostor za smeštaj studenata, pozivamo gradske vlasti da urade potrebne radnje i sprovedu prenamenu ovog objekta u studentski dom“, nastavljaju u saopštenju.

Prenamenom ovog zdanja u studentski dom sprovela bi se restauracija i omogućio, kako dodaju, opstanak našeg nasleđa, a zgrada pod imenom doktora Arčibalda Rajsa imala bi ogromnu upotrebnu vrednost, jer bi predstavljala dom stotinama studenata.

Takođe, predlažu da se u okviru budućeg studentskog doma napravi i memorijalni centar u ime i čast dr Rajsa, u kom bi studenti mogli da uče o životu i delu ovog velikog prijatelja našeg društva.

„Umesto što u ovom objektu vidite Galens-ov profit i novi stambeno-poslovni prostor bez dovoljnog broja parking mesta, prenamenite ovu kasarnu u studentski dom i obezbedite studentima prostor za dostojanstven život. Omogućite im da uče i rade na sebi, jer to je njihovo pravo i ogromna potreba ovog društva“, zaključili su iz inicijative.

Inicijativu „Digni gard, odbrani grad!“ čine Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija OSA, Savez antifašista Vojvodine, ZAJEDNO!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari