Centar Vašington Vizardsa Džejson Kolins prvi je aktivni sportista u profesionalnom sportu (bejzbol, košarka, američki fudbal, hokej) koji je u Sjedinjenim Američkim Državama priznao da homoseksualac. Ovo priznanje izazvalo je reakcije širom sveta i to ne samo od njegovih kolega sportista već i od političara.

Međutim, ima i onih koji su na Tviteru, naravno anonimno, ostavili poruke u kojima prete smrću Kolinsu, a pojedinci čak za njega traže i smrtnu kaznu. Ipak, više je onih koji mu daju podršku i iskazuju poštovanje zbog hrabrosti i smelosti da tako nešto učini.

Bivši i sadašnji predsednik SAD, Bil Klinton i Barak Obama, javno su podržali Kolinsa i istakli da bi to trebalo da učine i svi ostali sportisti koji isto osećaju.

Klinton je na svom Tviter profilu napisao: „Ponosan sam što mogu zvati Džejsona Kolinsa svojim prijateljem“, dok je Obama čestitao Kolinsu i podržao njegovu hrabrost i odlučnost da bude prvi igrač u jednoj od velike četiri lige koji je objavio ovako nešto. Mišel, supruga predsednika Obame, na Tviteru je napisala: „Džejsone, veoma smo ponosni na tebe! Ovo je ogroman korak za našu zemlju. Uz tebe smo!“

Oglasile su se i pojedine Kolinsove kolege sa parketa. Kobi Brajant je istakao: „Nemojte nikada da krijete ko ste zbog neznanja drugih“, dok je Toni Parker dodao: „Drago mi je da sad može da se opusti i bude to što jeste“.

Američki teniser Sem Kveri smatra da i na ATP turu mora postojati neko ko je gej. „Bilo da je taj neko sada na Turu ili da tek dolazi, mora biti neki teniser koji je gej. Ja uopšte nemam problem sa tim“, rekao je Kveri, a njegov kolega Majkl Rasel nije siguran kakva bi bila reakcija. „U svlačionici se svi ponašaju prilično opušteno, možda bi im bilo pomalo neprijatno“, kaže Rasel. Mardi Fiš i Endi Rodik prvi su muški sportisti koji su se pridružili organizaciji koja se bori protiv homofobije u sportu. „Ne znam kako bi otvoreno gej muškarac bio prihvaćen u tenisu, ali u mojim očima ništa se ne bi promenilo. Nadam se da su ovo prvi koraci ka danu kada to neće biti velika vest“, rekao je Fiš, a sa njim je saglasan i Majk Brajan. „Ovo je 21. vek, svi su tolerantniji, verujem da ne bi bilo problema. Ali ko zna“, iskren je Brajan. Kolinsa je podržala i Martina Navratilova, koja je još 1981. godine priznala da je lezbejka.

Kolins je o svom seksualnom opredeljenju govorio u intervjuu za časopis „Sports Illustrated“, koji će u celosti izaći 6. maja. Tom prilikom potvrdio je da je broj 98 na dresu izabrao u čast Metjua Šeparda, koji je 1998. pretučen do smrti zbog toga što je priznao da je homoseksualac. Kolins je 2001. godine izabran kao 18. pik na draftu od strane Hjustona, ali je odmah trejdovan u Nju Džersi, gde je ostao do 2008, kada se nakratko preselio u Memfis. Ubrzo je zadužio opremu Minesote, pre nego što je tri sezone proveo u Atlanti. Prošlog leta potpisao je za Boston, a februara ove godine postao je član Vašingtona. Njegov brat blizanac Džeron takođe je igrao u NBA ligi i to za Jutu, Finiks, Los Anđeles Kliperse i Portland.

Bivša verenica u šoku

Bivša Kolinsova verenica Kerolin Mus izjavila je da nije znala da je Džejson homoseksualac, iako je sa njim bila u vezi čak osam godina. „Za mene kao ženu veoma je teško sve ovo, nakon što sam uložila osam godina u san o mužu, srodnoj duši i najboljem prijatelju. Ipak, želim da bude srećan do kraja života, kao i da ostane veran onome što on jeste, spolja i iznutra“, istakla je Mus, koja je kontakt sa Džejsonom prekinula 2009. godine, nakon što je on raskinuo veridbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari