Samo nekoliko sati nakon što je Barak Obama optužio državni vrh Mjanmara da ne sprovodi reforme u zemlji, američki lider sastao se sa predsednikom Mjanmara Tein Seinom u okviru Istočnoazijskog samita koji je usledio nakon samita zemalja ASEAN.

U intervjuu za jedan mjanmarski veb-sajt uoči dolaska u ovu zemlju, Obama je rekao da je načinjen napredak, ali da su reforme usporene i da je na tom polju napravljen čak korak unazad.

„Mjanmar je još na početku dugog puta obnove i pomirenja. U nekim oblastima načinjen je napredak uključujući oslobađanje političkih zatvorenika, proces ustavnih reformi i sporazum o prekidima vatre, misleći na konflikt sa manjinskim grupama. Ali, kako je istakao, napredak nije postignut kako se očekivalo kada su u pitanju tranzicije sa vojne na civilnu vladavinu koja je počela novembra 2010. Čak iako je napravljen napredak na političkom i ekonomskom frontu, u drugim oblastima je proces reforme usporen.“

Nakon susreta sa vijetnamskim premijerom Ngujen Tan Dungom i članovima mjanmarskog parlamenta, Obama se sastao sa Tein Seinom. Ovo je Obamina druga poseta Mjanmaru, poslednji put ovu zemlju je posetio u novembru 2012, što je bila njegova prva poseta ovoj zemlji u svojstvu predsednika SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari