Obamina administracija dočekala je sa olakšanjem vest da je kandidat Muslimanske braće izabran za novog predsednika Egipta, iako vrlo oprezno optimistična u pogledu napretka zemlje ka demokratiji. Upućeni kažu da su izborni rezultati oterali strahove unutar administracije da bi izborna komisija mogla da proglasi bivšeg premijera Ahmeda Šafika za predsednika, jer bi, po mišljenju Bele kuće, takav potez mogao da izazove nasilne proteste desetina hiljada Egipćana.


Iz Vašingtona je upućen poziv sa molbom adresiranom na Mursija da „obrati pažnju na nacionalno jedinstvo prilikom formiranja nove vlade tako što će konsultovati sve partije“.

Kako kaže Robert Malej, direktor Programa za Bliski istok pri Međunarodnoj kriznoj grupi, a prenosi Njujork tajms, poruka bi mogla da se sažme u „Ne igrajte se za zemljom, molim vas“. Za SAD, tvrdi Malej, prioritet je da se tranzicija odvija nesmetano, bez nasilja.

Vodeći američki poslanici upozorili su da bi višedecenijski odnosi Vašingtona sa egipatskom vojskom, koja je dobila nekih 1.3 milijarde američke pomoći, mogli predstavljati pretnju ukoliko generali odbiju da predaju vlast do 1. jula. Iako je priznanje pobede Morsija koje je došlo iz redova egipatske vojske simbolički važno, ono neće ukinuti vojni dekret na privremeni ustav kojim su novom predsedniku ukinuta brojna ovlašćenja, smatra dobar deo stručne javnosti. „Predsedništvo je dar od vojske koja bi vrlo lako mogla da ukloni tu instituciju“, uveren je Ed Husain, saradnik za bliskoistočne studije pri Savetu za inostrane odnose. „Nema ustavnih garancija za civilnu vladu i stoga ne bi trebalo gajiti preterani optimizam, smatra Husain i dodaje da trenutno nema nijedne inicijative koja ukazuje da će vojna hunta predati vlast“.

U zvaničnom saopštenju Bele kuće stoji da je Vašington uz egipatski narod u njegovim težnjama ka demokratiji i ispunjenju obećanja datih tokom prošlogodišnje revolucije. Ipak, kako kažu, strategija je visokorizična jer je veliki dobitnik pokret Muslimanska braća, čiji se cilj ne podudara u potpunosti sa nacionalnim bezbednosnim interesima Amerike, navode zvaničnici.

Edvard Volker, bivši ambasador SAD u Egiptu, uveren je da će biti teško za Ameriku da ostvari saradnju sa Braćom naročito imajući u vidu činjenicu da ih je Vašington izolovao najmanje 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari