U susret olimpijskim igrama u Londonu, u galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu otvorena je izložba „Olimpijci Šumadije“, koja je upriličena povodom 100 godina olimpizma u Srbiji.


Reč je o fotografijama i trofejima iz kolekcije Miće Rankovića, koji je na taj način pokušao da sačuva od zaborava udeo Kragujevca i njegovih sportista na olimpijadama.

Davne 1912. godine, prvi sportista iz Srbije koji je učestvovao na Petim olimpijskim igrama u Stokholmu, bio je Dušan Milošević iz Stragara, koji je u trci na 100 metara u svojoj grupi osvojio treće mesto. Od tada pa do danas, Srbiju su iz Kragujevca predstavljali Biljana Topić, atletičarka, paraolimpijac Ratomir Rakonjac, koji je iz Njujorka i Barselone doneo zlatnu i srebrnu medalju, Stevan Pletikosić, jedan među 10 sportista Srbije koji je učestvovao na pet olimpijada, zatim atletičar Darko Živanović, bokseri Mirko Puzović i Slavko Sorgić, košarkašica Vesna Despotović…

Pored takmičara, Mića Ranković nije zaboravio ni trenere, kao ni sudije poput Ljubice Jovanović Pavićević, koja je bila sudija na Olimpijskim igrama u Berlinu.

Pokrovitelj, prve u nizu, izložbe posvećene sportu Šumadije je grad Kragujevac. – Zahvaljujući ljudima poput Miće Rankovića naši sportisti neće biti zaboravljeni. Sport u Kragujevcu i danas je u velikom usponu i s pravom očekujemo da ćemo iznedriti još olimpijaca – rekao je pomoćnik gradonačelnika za sport Jovan Pavlović Bojadžić. Izložba je otvorena do 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari