Od kada je ukinuto državno finansiranje medija i uvedeno samo projektno finansiranje, javili su se brojni problemi u lokalnim samoupravama povodom ovog sistema finansiranja, tako što su konkursi nisu dovoljno transparentni, uslovi konkursa nepotpuni ili je bilo ograničenja u pogledu toga koje vrste medija mogu učestvovati. Takođe, pojedine opštine među kojima su Mali Zvornik, Požarevac, Osečina, Plandište i Ada raspisale su javne nabavke umesto konkursa za medija, što otvara mogućnost za niz zloupotreba prilikom dodele sredstava medijima.

Kako u Ministarstvu kulture i informisanja objašnjavaju za Danas, javne nabavke se raspisuju za usluge gde je naručilac lokalna samouprava, u svoje ime i za svoj račun, a reč je o uslugama po ugovoru, kao što su održavanje portala, sajta, prenošenje sednica skupštine opštine, medijsko praćenje rada organa lokalne samouprave, rad komisija, troškovi za oglašavanje u javnim glasilima.

„Međutim, podrška proizvodnji medijskih sadržaja u cilju ostvarivanja i unapređivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja vrši se putem javnog konkursa. Taj postupak je i predmet Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, a u skladu sa Zakonom o javnom informisanju“, napominju u Ministarstvu.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine objašnjava za Danas da je zakonom propisano da se za projektno finansiranje medija isključivo raspisuju javni konkursi, te da opštine koje idu putem javnih nabavki krše propise. Prema njegovim rečima, procedura javnih nabavki ima velike mogućnosti za zloupotrebe, jer o ponudama na javnim nabavkama odlučuju predstavnici vlasti dok o konkursima odlučuju nezavisne komisije.

„Takođe, putem javnih nabavki se nude određene usluge, kao što su prenosi skupštine ili objavljivanje oglasa, konkursa ili servisnih informacija i ne razvija se projektno razmišljanje. Na konkursima se dodeljuju sredstva za projekte koje su mediji osmislili“, napominje Sejdinović.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) nekoliko puta je „opominjala“ pojedine opštine i gradove i ukazivala na greške koje prave u toj proceduri. Tako je, na primer, Sremska Mitrovica ograničavala pravo učešća na medije sa teritorije Sremskog upravnog okruga, dok je opština Šid sav novac predviđen javnim pozivom opredelila isključivo za elektronske medije.

Koalicija udruženja je podsetila da je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, bez ograničavanja prava učešća samo na štampane ili elektronske medije. Koalicija je više puta podsećala i da neće učestvovati u konkursima koji nisu u skladu sa propisima i da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje ne poštuju Zakon.



Konkurse raspisalo 84 opština

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da je od 144 lokalne samouprave koje su imale mogućnost da raspišu konkurse po novim pravilima za sufinansiranje medija, do kraja avgusta to učinilo njih 84. Dakle, 60 lokalnih samouprava nije raspisalo konkurs, među kojima njih 28 ima medije u procesu privatizacije, ukazao je Mirković i ocenio da je ovo „tranziciona godina“, ali da je, uprkos tome, Ministarstvo kulture i informisanja najveći pojedinačni donator medija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari