Prioritetan zadatak mi je da steknem objektivnu sliku stanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, a nakon toga da sa svojim saradnicima napravimo strategiju ciljeva i zadataka i tako opravdamo ulogu i funkciju Školske uprave – kaže za Danas Bratislav Vasić, novoizabrani načelnik Školske uprave Jablaničkog okruga.

On ističe da će biti u neprekidnom kontaktu sa ustanovama koje Školska uprava prati kako bi svi akteri – nastavnici, vaspitači, stručni saradnici i direktori u školama i predškolskim ustanovama, učenici, njihovi roditelji i okruženje, mogli da ostvaruju ciljeve iz strategije Ministarstva prosvete Republike Srbije. Školska uprava, koja brine o školama na jugu Srbije, a i on lično, spremni za otvoreni dijalog sa svim socijalnim partnerima i drugim relevantnim institucijama koje su uključene u ostvarivanje ciljeva koji doprinose razvoju obrazovanja.

Inače, stanje u školama juga Srbije je poražavajuće. Minulog vikenda, predstavnici Ministarstva prosvete koji su posetili Osnovnu školu u Lebanu, obećali su da će uskoro biti obnovljena i da će biti otklonjene smetnje koje su dovele do zabrane delimičnog korišćenja pojedinih delova školske zgrade. Nažalost, takvih školskih zgrada ima širom regiona. Pored 43 matične osnovne škole u regionu, kao i 12 izdvojenih osmorazrednih škola, ima i 148 izdvojenih odeljenja do četvrtog razreda. U svim ovim školama obrazuje se više od 23.000 učenika. Najviše učenika ima u samom Leskovcu – 15.000, Vlasotincu i Lebanu po tri hiljade, a u celoj opštini Crna Trava, na primer, manje je od stotinu đaka! Za poslednjih deset godina broj đaka se u leskovačkom kraju smanjio za oko dve hiljade! Na jugu Srbije, ukupno je 18 srednjih škola – u Leskovcu – 12, po dve u Vlasotincu i Lebanu, a po jedna u ostalim opštinskim središtima okruga i u njima 10.300 učenika sluša nastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari