lekovi antibioticiFoto: EPA-EFE/Andre Coelho

Pacijentima u Srbiji dostupno je svega osam odsto inovativnih lekova registrovanih u Evropskoj uniji, saopštilo je Udruženje proizvođača inovativnih lekova.

Istraživanje evropske federacije farmaceutske industrije i nacionalnih asocijacija pokazalo je da je takva dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi.

„Istraživanje koje se radi svake godine na nivou cele Evrope, u kom učestvujemo i mi poslednjih 10 godina, koje na jednostavan način beleži, od svih onih inovativnih lekova koji su titulu ‘inovativnih’ dobili prilikom registracije u Evropskoj uniji koliko se nalazi na pozitivnoj listi svake zemlje. Činjenica je da naši rezultati nisu nikada bili naročito dobri, a poslednjih godina je trend veoma loš, zaostajemo mnogo više nego inače“, kaže Bojan Trkulja iz udruženja proizvođača inovativnih lekova – INOVIA, prenosi N1.

On je naveo primer Hrvatske koja ima tri puta više inovativnih lekova, Rumunija tri i po puta više, a Bugarska četiri puta više.

„Problem kod nas je što imamo veoma mali broj inovativnih lekova dostupnih kroz pozitivnu listu, samo osam odsto, već je to lošiji reziltat od onog koji smo imali prošle godine“, dodao je on.

Ovakvi lekovi su bitni, jer zahvaljujući njima pacijenti preživljavaju, žive duže i kvalitetnije i izbegavaju se skuplje operativne procedure.

„Inovativni lekovi su nešto najefikasnije što medicina u ovom trenutku može da ponudi. Prilikom registracije ovakvih lekova rade se klinička istraživanja u kojima upoređujete taj lek sa onim koji je do tada bio zlatni standard u lečenju određene bolesti“, kaže Trkulja.

Sagovornik N1 dodaje i to da zahvaljujući ovim lekovima bolesti koje su bile smrtonosne, postaju hronične, one sa kojima se živi. Inovativni lekovi su naročito značajni u onkologiji, gde mogu da produže život pacijentu, znatno duže nego drugi lekovi.

Kada je u pitanju finasijski momenat, naša zemlja je kada govorimo o ulaganju u lekove sa 112 evra po glavi stanovnika godišnje, ispod Bosne i Hercegovine koja ulaže 160 evra po glavi stanovnika, Bugarske sa 180 evra i Hrvatska sa 220 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari