Misom na Trgu revolucije u Havani juče je završena trodnevna poseta pape Benedikta XVI Kubi. Prethodno je poglavar Rimokatoličke crkve gotovo sat vremena razgovarao sa Raulom Kastrom, kada je pozvao na uvođenje promena na Kubi, ali i govorio o potrebi za pomirenjem i otvorenijim društvom u kojem bi crkva bila amortizer „trauma“ ili socijalnih prevrata.

Papa se nije upuštao u kritike komunističkog sistema, mada je neposredno pre dolaska na Kubu tamošnjim vlastima i narodu poručio da je „marksizam zakazao“.

Papin poziv na promene nije prošao bez reakcije kubanskih zvaničnika. Marino Murilo, jedan od Kastrovih potpredsednika, rekao je da neće biti nikakvih političkih reformi. „Mi trenutno vodimo razgovore oko modernizacije kubanskog ekonomskog modela, koji bi naš socijalizam napravio konkurentnijim. Sve to radimo u ime i za dobrobit kubanskog naroda“, rekao je Murilo.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi istakao je da Sveta stolica ne doživljava Murilove komentare kao odbacivanje Benediktovih poziva za promenama, jer papa nije politički lider koji može da menja zakone i političke sisteme. Jedini direktan zahtev koji je uputio papa tokom razgovora sa Raulom Kastrom, kako tvrdi Lombardi, jeste da Veliki petak bude neradni dan.

Stručna javnost je saglasna da bi papini komentari izneti neposredno pred dolazak na ostrvo mogli, mnogo više nego što se očekuje, da zasene papsku posetu. Pojedini mediji papine izjave doživeli su kao propagiranje politike, a ne vere. CBS njuz navodi da doček u Havani nije bio spektakularan, kako se tvrdi, te da je publika bila daleko manje oduševljena nego u Meksiku koji je Benedikt XVI prethodno posetio.

Ako papa zaista misli da je komunizam na Kubi zakazao, „onda očito ne zna da čita ekonomske i druge statističke podatke“, navodi advance.hr., jer Kubanci imaju daleko najveći životni vek, školstvo i zdravstvo je besplatno za sve, niko nije gladan, a kao beskućnik možete završiti jedino ako beskućništvo doživljavate kao filozofski stav. Benedikt XVI treba da obrati pažnju na to kako mu katoličko stado danas živi u Španiji i Italiji, gde mladi nemaju posao, bore se za vlastitu egzistenciju, ljudi se hrane po kontejnerima, navodi ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari