Papa Franja je najverovatnije na meti Ndrangete, moćnog klana italijanske mafije, saopštio je Nikola Grateri, jedan od vodećih tužilaca u parnicama protiv italijanskih organizovanih kriminalnih grupa, koji je i sam bio na udaru mafijaških pretnji. Grateri, državni tužilac u Kalabriji, regionu na jugu Italije, gde je Ndrangeta najaktivnija, rekao je da je ova kriminalna grupa „veoma uznemirena“ zbog napora pape Franje da reformiše crkvu.

Italijanski stručnjaci Ndrangetu smatraju najopasnijim i jedinstvenim tipom mafijaške organizacije u zemlji. „Ne mogu da kažem da li je organizacija u poziciji da učini tako nešto (da naudi papi), ali je opasna, tako da vredi o tome razmisliti“, rekao je Grateri i dodao da ako mafijaški bosovi mogu da pronađu način da osujete papine napore, ozbiljno će o tome i razmislili.

„Oni koji su do sada profitirali od uticaja i bogatstva crkve postaju nervozni. Mafija je dugi niz godina prala novac i pravila investicije uz saučesništvo crkve. Međutim, novi papa uništava polove ekonomske moći u Vatikanu i to je opasno“, ukazao je Grateri, preneo je portal Verske vesti.

Grateri je istakao da članovi organizovanih kriminalnih grupa u južnoj Italiji imaju jake veze sa sveštenicima lokalnih crkvi, koji im pomažu da dobiju legitimitet. On je takođe ukazao da većina mafijaša ističe da su rimokatoličke veroispovesti. „Mafijaš iz redova Ndrangete će da se pomoli i vrti svoje brojanice pre nego što nekoga ubije“, rekao je Grateri, koji je 1980-ih bio pod policijskom zaštitom jer je bio u opasnosti od kriminalnih grupa.

Graterija je imenovao italijanski premijer Enriko Leta za šefa specijalnog komiteta za suzbijanje uticaja organizovanog kriminala. Papa Franja je žestoko kritikovao organizovani kriminal i posebno izdvojio četiri organizovane kriminalne grupe, uključujući Ndrangetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari