Od početka aprila Dom zdravlja u ovom gradu funkcioniše kao samostalna ustanova, u kojoj su započeti poslovi na adaptaciji prostora. Iz republičkog budžeta ovoj zdravstvenoj ustanovi obezbeđeno je 20,6 miliona dinara za zamenu stolarije i sređivanje prostorija.

Stolarija na ovom objektu nije menjana od kako je izgrađen polovinom sedamdesetih godina. Dom zdravlja ima 18 ordinacija u gradu i 17 ambulanti na seoskom području.

Najveći problem za normalno funkcionisanje je nedostatak prostora, jer u centralnoj zgradi i dalje radi 60 odsto bolničkih službi. Rukovodstvo novoformirane Opšte bolnice ništa ne preduzima da ove službe izmesti u svoje zgrade. Iako je Zdravstveni centar podeljen na dve samostalne ustanove – Dom zdravlja i Opštu bolnicu, sa jasno podeljenom imovinom, bivše rukovodstvo jedinstvene ustanove i dalje radi u prostorijama koje su pripale Domu zdravlja čiji čelnici rukovode iz svojih ordinacija.

Formiranje Doma zdravlja značajno je i po tome što na evidenciji nezaposlenih nema više lekara. Reč je o 20 lekara sa obavljenim stažom i položenim državnim ispitom koji su na posao čekali od jedne do tri i po godine. Sa njima je potpisan sporazum na šest meseci.

– Ovim rešavamo nedostatak lekara u pojedinim službama, posebno u službama opšte medicine, kućne nege, hitne pomoći i Dečijem dispanzeru – kaže dr Šefadil Spahić, direktor Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari