Počela rekonstrukcija južnog bedema Novopazarske tvrđave 1Foto: S. Novosel

Posle više najava i pomeranja rokova, danas, je konačno počela sanacija i rekonstrukcija južnog bedema Novopazarske tvrđave.

Reč je o prvoj fazi hitne sanacije ovog kiulturno-istorijskog nasleđa, na čiju dotrajalost i opasnost od urušavanja skoro dceniju su ukazivali građani i stručna javnost.

Predstavnici nosiloaca projekta, Turistička organizacija Novog Pazara (TONP) i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, najavili su da će radovi trajati četiri meseca.

– Ova sanacija je još jedna kockica u mozaiku koji se popunjava i mi se radujemo ovom projektu, jer ćemo nakon njegove realizacije dobiti muzej na otvorenom. Nakon prve faze sanacije, koja je ovde hitno neophodna, u dogovoru sa Republičkim zavodom počećemo drugu fazu i svim neophodnim radovima – rekao je direktor TONP Dejan Belojica.

Arhitekta Republičkog zavoda, Jovana Šunjevarić, ocenila je da je „sanacija na ovom delu Novopazarske tvrđave hitna i neophodna, jer je konstruktivno dosta ugrožen i preti mu obrušavanje“.

Ona je rekla da je projektom predviđena „kompletna rekonstrukcija ovog dela i planirano je da se, u narednih 120 dana, uradi sanacija ogradnog dela koji je najugroženiji“.

– Nakon toga, uslediće i konzervatorsko-restauratorski radovi na licima bedema. Sve će pratiti arheološka istraživanja – naglasila je Šunjevarić.

Sredstva za ove radove obezbeđena su hoš pre više od dve godine. Projekat je vredan 18 miliona dinara. Od toga Ministarstvo turizma obezbedilo je 15 miliona, a gradska uprava tri miliona dinara.

Južni bedem, u ovom gradu, poznat je pod imenom Bezistan, na kojem su više od pet decenija radili ugostiteljski objekti. Prvo je bio dat, na koriščenje, nekadašnjem Ugostiteljskom preduzeću „Lipa“, koje ga je, od početka devedesetih, izdavalo pod zakup trećim licima.

Kada je, pre petnaest godina, privatizovano Ugostiteljsko preduzeće, za 127 miliona dinara novom vlasniku su prodati i kulturno-istorijski spomenici Bezistan, Amir-agin han i Novopazarska Banja. Sve ono što je „Lipi“ lokalna samouprava dala na korišćenje.
Izdavanje Bezistana pod zakup nastavljeno je sve do prošlog leta. Bila je tu i diskoteka, i kafana, pozornica za gostovanje mladih folkera, pa čak i striptiz bar za vreme NATO bombardovanja 1999.godine.

Desetak godina lokalna samouprava je dokazivala da je Bezistan njeno vlasništvo. Zapetljani imovinsko-pravni odnosi, konačno, su raspetljani i u avgustu prošle godine objekat je vraćen u vlasništvo grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari