Počinje seča drveća u Novom Sadu, građani uznemireni 1foto: Ekološki front Novi Sad

U okviru najavljene seče drveća u Novom Sadu trebalo bi da bude posečeno 18 stabala, a na njihovom mestu da budu zasađene mladice, piše novosadski portal 021.

Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“, najavilo je tokom nedelje da se na više lokacija u gradu planira seča stabala zbog bolesti, klimatskih promena i mehaničkih uticaja. Ta najava je uznemirila aktiviste, koji su tada naglasili da „počinje najavljeni drvocid“.

Za 021 su iz tog Javnog komunalnog preduzeća naveli da su u pitanju dva kedra i dve breze, platan i dve breze na Novom naselju, lipa, topola i breza na Limanu, na Detelinari breza i jablan, breza i dve topole na Slaviji i u Petrovaradinu dve lipe i dud.

Međutim, ova najava nije smirila ni zabrinute građane, ni aktiviste, a izazvala je i reakciju iz redova opozicije.

Aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad su u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk naveli da su podaci navedeni „ofrlje“, kako bi se sakrile realne činjenice.

„Lipe koje su isečene na parkingu kod Železničke stanice se ne spominju. Lokacije ofrlje, kako se ne bi moglo proveriti. Savet za ozelenjavanje da vodi računa? Baš pametno. Zar u celom Gradskom zelenilu ne postoji osoba koja ume da proceni stanje drveta“, pitaju se iz Ekološkog fronta.

Iz Stranke slobode i pravde pitali su gradonačelnika Vučevića da li će novosadski drvoredi završiti u stranačkoj furuni, naglasivši da ta akcija ne bi bila zabrinjavajuća da to preduzeće „godinama unazad nema zle namere prema novosadskom zelenilu“, te da je „stručni kadar JKO Gradsko zelenilo u velikoj meri sam doprineo da usled bolesti i klimatskih promena i mehaničkih uticaja nestanu gotovo celi drvoredi“.

„Stabla na novosadskim ulicama žrtve su, pre svega, previše agresivnog orezivanja. Takozvani „topping” odavno je prevaziđen vid kontrole raste krošnje, kojim se maksimalno uklanja drvna masa. Nekada je potrebno i po dve-tri sezone da se ovi goli stubovi ponovo ozelene, što mnoge vrste ne mogu da prežive. Ovako unakažene drvorede dodatno ugrožava to što rastu na veoma ograničenom prostoru, a neretko u neposrednoj blizini cevovoda. Svi radovi i kopanja slabe koren, pa nije čudo što stabla oboljevaju, grane postaju krte i padaju po automobilima“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Oni ističu da je to zabrinjavajuće u svetlu sve očiglednijih klimatskih promena, s obzirom da je poznata uloga zelenila u regulaciji temperature u urbanim sredinama, te da iako Gradsko zelenilo obećava izgradnju novih stabala, jasno je da sadnice nemaju isti potencijal kao drvo koje je staro 20 ili 30 godina.

„Nameće se logično pitanja – zašto su gradske vlasti alergične na hlorofil? Građani nam sugerišu da odgovor možda treba tražiti u ceni kubika drva i javna je tajna da svako posečeno drvo u Novom Sadu završava u furunama lokalnih SNS aktivista i sigurnih glasova“, napominju iz SSP-a, uz pitanje gradonačelniku „da li je to tačno“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari